Pada im prodaja junetine zbog nerealno visokih cijena

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2021. u 15:02
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Keco dodaje da će kolebanje i pritisak na cijene potrajati sljedećih godinu dana jer će se pravo stanje u govedarstvu znati tek tada.

Maloprodajne cijene svinjetine i junetine u srpskim mesnicama i dalje su na visokoj razini. Prema mišljenju stručnjaka, takvo stanje dovest će do pada potrošnje, što je već zabilježeno kod junećeg mesa koje u mesnicama i trgovačkim lancima stoji od 850 (oko 7 eura) do čak 1200 dinara (oko 10 eura) po kilogramu. Slično se može očekivati i kod prodaje svinjetine, piše Politika.

Svinjetina je danas najmanje 25 posto skuplja nego što je realno, a junetina i do 30 posto, kaže Čedomir Keco, agrarni analitičar. “Bilo da je meso iz uvoza ili domaće proizvodnje ne postoji temelj za ovakve cijene u trgovini. One su nerealne. Ulazna cijena tovljenika je mnogo manja od one koju plaćaju potrošači. Opravdanje da je poskupjela stočna hrana nema veze s mesnicama. O tome ne trebaju govoriti mesari, već proizvođači”, ističe Keco.

Prema njegovim riječima, u sklopu primjene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda treba razmišljati i o uvođenju pravobranitelja za hranu.

“Ovo je veliki napad klaonica na kupce jer je promet već pao. Na temelju manjeg prometa, s višim cijenama, žele ostvariti istu dobit. To će posve sigurno dovesti do novog smanjenja potrošnje. Kod junetine se to već dogodilo”, objašnjava sugovornik Politike.

Keco dodaje da će kolebanje i pritisak na cijene potrajati sljedećih godinu dana jer će se pravo stanje u govedarstvu znati tek tada. Zemlja se može naći u situaciji da u EU, kao i Srbiji, ne bude dovoljno junećeg mesa, jer veliki izvoz ide u države Bliskog istoka. Čak se može dogoditi, smatra on, da se visoke cijene tada zadrže, ali ne kao sada, već kao opravdane.

“Svakako nama nedostaje Kina kao ozbiljan kupac junetine. Procjenjuje se da će se u svinjogojstvu stanje regulirati ranije, ali ne u sljedećih šest mjeseci”, kaže Keco, te dodaje kako ne očekuje da će klaonice značajnije sniziti cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close