U rudnicima Federacije BiH višak 30 posto radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 10. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Svi su predstavnici sindikata zauzeli stav da se ne potpisuje predložena sistematizacija radnih mjesta, sve dok se ne riješi problem viška radnika.

Svih sedam sindikalnih organizacija rudnika koje posluju u sklopu koncerna JP Elektroprivreda BiH odbilo je prijedlog sistematizacije radnih mjesta, potvrdio je agenciji Fena Izudin Spahijaj, predsjednik Sindikalne organizacije Ovisnog društva Rudnici mrkog ugljena Zenica.

Nova sistematizacija radnih mjesta, koju su predstavnici sindikata dobili 3. ožujka, predviđa, kako objašnjava Izudin Spahijaj, da će višak postati oko 2150 radnika ili 30 posto rudara koncerna Elektroprivreda BiH, prenosi RTV Slon.

“Nismo zadovoljni jer bi samo u našoj kompaniji na poslu ostala 853 radnika, a ostalih 370 bili bi višak. Prije suglasnosti i potpisa predstavnika sindikata na novu sistematizaciju tražimo od Uprave Elektroprivrede BiH da se izjasni što će biti s radnicima koji nisu u sistematizaciji.

Neka naprave model, neka ih riješe na socijalno prihvatljiv način, dokupom staža, privremenim umirovljenjem ili poticajnim otpremninama”, kaže Spahijaj, te dodaje da su takav zaključak donijeli i na sjednici Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata radnika zaposlenih u rudarstvu Federacije BiH održanoj 4. ožujka.

Svi su predstavnici sindikata zauzeli stav da se ne potpisuje predložena sistematizacija radnih mjesta, sve dok se ne riješi problem viška radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close