U Nevesinju solarni park od 440 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. veljača 2023. u 22:00
Radi se o koncesiji i projektu koji je trenutno jedan od najvećih tog tipa u Europi/Shutterstock

Koncesija se dodjeljuje na rok od pedeset godina, a ugovor će biti potpisan u narednih 60 dana.

Vlada Republike Srpske dodijelila je tvrtki “ETMAX” koncesiju za izgradnju i korištenje solarnog parka “Nevesinje”, projekta vrijednog 880 milijuna maraka (oko 440 milijuna eura).

Koncesija se dodjeljuje na rok od pedeset godina, a ugovor će biti potpisan u narednih 60 dana. Važno je naglasiti da se radi o koncesiji i projektu koji je trenutno jedan od najvećih tog tipa u Europi.

”Rok za projektiranje je dvije godine, a rok za izvođenje radova četiri godine”, rekao je za CAPITAL Siniša Maksimović, direktor firme “ETMAX”.

Pojašnjava da je ukupna snaga solarnog parka 500 megavata, a sastoji se od jedne elektrane snage 200 i šest elektrana snage 50 megavata.

Također, direktor “ETMAX-a” ističe da se važnost ovog projekta posebno ogleda u činjenici da će domaća kompanija, koja je već lider u području projektiranja i izgradnje solarnih elektrana, dobiti priliku značajno ubrzati razvoj cjelokupnog sektora obnovljivih izvora energije u našoj zemlji, te dugoročno unaprijediti proizvodne kapacitete ove grane industrije.

To za sve nas znači da ćemo postati regionalno konkurentniji na ovom području, a da su domaće tvrtke nositelji razvoja, što je najvažnije. Inače, Vlada Republike Srpske obavezala je “ETMAX” da isplati oko sedam milijuna maraka po osnovu jednokratne koncesijske naknade.

Također, za svaki kilovat električne energije iz ovih postrojenja Republika Srpska će dobiti 0,0055 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close