U izvještaju se navode sporne uplate iz Zapad banke prema bankama u Češkoj, Šangaju i Hong Kongu

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2020. u 13:55
SHUTTERSTOCK

Amerikanci otkrili 15 sumnjivih transakcija iz crnogorske banke.

U izvještaju odjela američke Mreže za borbu protiv financijskog kriminala (FinCEN) spominje se 15 sumnjivih transakcija iz Crne Gore, preko Zapad banke, vrijednih oko 2,8 milijuna dolara. Dokumenti su procurili iz Mreže za borbu protiv financijskog kriminala – FinCEN, pri američkom Ministarstvu financija, a koje su potom obradili novinari Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Prema podacima iz istraživanja u kojem je sudjelovao i BuzzFeed, američka kompanija za digitalne medije, s više partnerskih organizacija, sumnjive transakcije iz Crne Gore od 2015. do 2017. godine navodno su išle prema Češkoj, Šangaju i Hong Kongu. Prve četiri sumnjive transakcije obavljene su prema banci Shanghai Pudong Development u Šangaju. Druge četiri zabilježene su krajem 2016. godine, a realizirane su iz Zapad banke u najveću češku banku Češka Sporitelna, u ukupnom iznosu od 1,281.000 dolara. Krajem iste i početkom 2017. godine realizirano je još sedam sumnjivih transakcija prema HSBC banci u Hong Kongu, u ukupnom iznosu od 1,262.000 dolara.

“Svaka realizirana transakcija predmet je obrade od relevantnih sektora banke, a u analizi se redovno primjenjuju indikatori za prepoznavanje sumnjivih transakcija, propisani od Sektora za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma. Nijedna od spomenutih transakcija nije imala osobine sumnjive transakcije”, tvrde iz Zapad banke.

Bez dodatnih upita

Navode i da nijedna od navedenih transakcija nije bila predmet odbijanja od korespondentnih banaka,niti su dobivali dodatne upite s gledišta moguće sumnje i neprihvatljivosti.

Zapad banku, koja od siječnja 2015. ima dozvolu za rad u Crnoj Gori, osnovala je skupina ukrajinskih poduzetnika, a najveći dioničar je, prema podacima s Motenegroburze, Ukrajinac Volodymyr Kostelman. Zahtjev za odobrenje dozvole za rad banke podnio je odvjetnički ured Ane Kolarević, sestre Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore. RSE obratio se Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) koja je zadužena za kontrolu poslovanja banaka i Sektoru za sprečavanje pranja novca u Upravi policije.

U CBCG nisu upoznati s izvještajem FinCEN-a jer, kako kažu, riječ je o povjerljivim izvještajima kojem nacionalne banke nemaju pristup. Dodaju da zakonski okvir ne dopušta CBCG objavljivanje informacija o nalazima redovne kontrole u području sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

“Centralna banka provjeravala je usklađenost poslovanja sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji su preduvjet za prijavljivanje izvještaja o sumnjivim transakcijama tijelu nadležnom za poslove sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma na daljnje postupanje”, odgovorili su iz CBCG-a. Još jedan dio izvještaja FinCEN-a, BuzzFeeda i partnerskih novinarskih organizacija diljem svijeta vodi prema Crnoj Gori. Izvještaji FinCEN-a pokazuju i da je najmanje tri milijarde dolara prebačeno preko letonske Expobanke u vezi s poslovanjem Olega Deripaske, ruskog poduzetnika i bivšeg vlasnika crnogorskog KAP-a, između 2002. i 2016. godine. Jedna od partnerskih organizacija, Baltički centar za istraživačko novinarstvo (Re:Baltica), u suradnji s Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) iz Crne Gore, istraživao je podatke iz dokumenata o transakcijama u kojima se spominje Deripaska. Njihovi nalazi ukazuju da je dio tog sumnjivog novca možda uložen u Crnu Goru, kupovinom imovine na Platamunima u općini Kotor, gdje dvije kompanije koje se povezuju s Deripaskom imaju luksuzni kompleks.Oleg Deripaska, odnosno dvije kompanije koje se s njim povezuju, imaju oko 50 hektara u mjestu Krimovice u općini Kotor, blizu mora. Parcele su vlasništvo kompanija K.P.M. Limited i Overseas Assets Management, koje su prijavljene na istoj adresi u Podgorici.

Kako se može vidjeti u Centralnom registru privrednih subjekata, kod tih kompanija je početkom svibnja 2020. promijenjen osnivač. Umjesto ranijeg Tangril Equitesa Limited, sada je osnivač i 100-postotni vlasnik Advante Management Corp. također s Britanskih Djevičanskih Otoka. Vrijednost stambenog kompleksa, kojem je zabranjen pristup, procjenjuje se na oko 30 milijuna eura. Turistički kompleks ograđen je pet metara visokim kamenim zidom, ima dva luksuzna objekta s više od 1500 kvadrata, i devet manjih vila površine do 300 kvadrata. Kompleks sadrži bazene, prateće sadržaje i privatno osiguranje.

Američke sankcije Deripaski

Kompaniji Overseas Assets Management, koja se vodi kao službeni vlasnik, glavni državni arhitekt Crne Gor, 2019. godine, odobrio je postavljanje mobilnog pristaništa za jahte, dok se na dozvolu za gradnju heliodroma još čeka. Deripaska nije komentirao pitanje novinara Re:Baltica je li on stvarni vlasnik kompanije Tangril Equities Limited, niti ostala pitanja o transferu novca. U travnju 2018. SAD su uvele sankcije Olegu Deripski. Ministarstva financija SAD kaže da je Deripaska optužen za prijetnju životima poslovnih suparnika, ilegalno prisluškivanje državnog službenika i sudjelovanje u iznudi i reketiranju. U siječnju 2019. Ministarstvo financija SAD-a ukinulo je sankcije kompanijama koje je ranije kontrolirao Deripaska. Sankcije protiv Deripaske ostale su na snazi.

U ožujku 2019. Deripaska je tužio SAD tvrdeći da su prekoračile zakonske granice u nametanju sankcija nad njim i tako od njega napravile “najnoviju žrtvu” u američkoj istrazi navodnog miješanja Moskve u izbore. pd

Komentirajte prvi

New Report

Close