U Divčibarama se sljedećih mjeseci otvara još pet hotela

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2021. u 22:00
Gradska vlast Valjeva dala je u zakup skijašku stazu jer nisu imali novca za ulaganja /SHUTTERSTOCK

Sve se naglo promijenila nakon što je gradska uprava Valjeva prodala devastirani kamp Breza tvrtki Sport Agent, koja je tu izgradila hotel Crni vrh.

Ubrzava se razvoj planinskog odmarališta Divčibare u Srbiji. Turistima će vrata sljedećih meseci otvoriti još pet hotela, a trenutačno je više od 20 gradilišta. Za četvorni metar apartmana potrebno je platiti od 1300 do 2000 eura, prenosi Vamedia.info.

Zanimanje ulagača ne smanjuje se, već se broj zahtjeva za izdavanje dozvola za gradnju povećava. Zbog toga rastu cijene zemljišta, te se sada, ovisno o lokaciji, 100 četvornih metara prodaje za 2000 do 5000 eura.

Već izgrađeni objekti lako nalaze kupce, jer je zainteresiranih i više nego što se očekivalo, te je i velika potražnja utjecala da cijena kvadrata s početnih 1200 eura sada dosegne i 2000 eura za luksuznije opremljene apartmane.

Za kupovinu apartmana najviše su zainteresirani Vojvođani i Beograđani.

Porast zainteresiranosti za kupovinu kvadrata na Divčibarama dovela je do toga da investitori imaju obvezu svojim objektom zauzeti samo 15 posto zemljišta, dok ostatak mora biti zelena površina, kako bi se očuvala autentičnost lokacije.

Otvaraju novu tržnicu

Grad Valjevo nastavlja s ulaganjem u Divčibare te se za nekoliko dana očekuje početak gradnje trafostanice koja će osigurati stabilno napajanje strujom, a vladin Ured za javna ulaganja priprema izgradnju vodovodne mreže.

Valjevo će graditi i tri nova parkirališta, za desetak dana počinje obnova asfalta, a cesta do Divčibara preko Krčmara gotovo je završena i značajno proširena. Uskoro se očekuje i otvaranje nove tržnice, tako da bi do sljedeće sezone Divčibare mogle biti potpuno komunalno opremljene, a to će značiti nove investicije i još više turista.

100.000

turista posjetilo je Divčibare u prvih šest mjeseci ove godine

Najveći problem trenutačno je kanalizacija, koja bi se uskoro ipak trebala početi graditi, nakon što je Institut CIP pobijedio na natječaju za projektiranje postrojenja za otpadne vode i kanalizacijsku mrežu.

Divčibare su nekad bile popularna planinska destinacija, da bi devedesetih godina prošlog stoljeća sve bilo zaustavljeno, a dolazili su uglavnom vlasnici vikendica.

Za jedne je to bio plus, a drugima veliki minus. Naime, nerazvijene Divčibare za neke su bile poželjne jer žele netaknutu prirodu, ali drugi turisti traže određene sadržaje. U Divčibarama nije bilo benzinske postaje, prilazne ceste bile su loše, autobusne linije gotovo ukinute. U večernjim satima divčibarske ulice bile su gotovo puste.

Sve se naglo promijenila nakon što je Grad Valjevo donio odluku da proda kamp Breza koji je bio potpuno devastiran, a postojeći objekti zarasli u korov. Objekt je kupila tvrtka Sport Agent, u vlasništvu Jovana Teodosića, brata poznatog košarkaša Miloša Teodosića, i na mjestu zapuštenog kampa izgradila hotel Crni vrh.

Prije prodaje kampa gradska vlast dala je u zakup skijaške staze jer se pokazalo da Valjevo nema novca za ulaganja koja su nužna te je staza više bila zatvorena nego što je radila.

Prilika za zapošljavanje 

Obje odluke izazvale su oštru raspravu u javnosti. Jedni su smatrali da na Divčibarama ništa ne treba mijenjati, dok su drugi branili stajalište da su Divčibare veliki turistički potencijal. Suvremeni turisti prilikom odlučivanja o mjestu odmora uglavnom smatraju važnim opremljenost destinacije.

Da je tako, pokazuju podaci o broju posjetitelja kojih je u ljetnjim mjesecima tijekom prvog desetljeća 2000-ih godina bilo samo nekoliko desetaka tisuća, a za prvih šest meseci ove godine broj turista dosegnuo je gotovo 100.000.

Osim za hotele, turisti su zainteresirani i za vikendice, te se u oglasima mogu pronaći deseci kuća za odmor za iznajmljivanje.

Divčibare su, uz sve navedeno, i prilika za zapošljavanje. Uz gotovo 100 građevinskih radnika zaposlenih na gradilištima, već sada je moguće pronaći oglase u kojima se traže radnici u budućim hotelima i restoranima, ali i za poslove na održavanju objekata koji već rade.

Komentirajte prvi

New Report

Close