U BiH se, napokon, gase analogni TV odašiljači

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2021. u 22:00
Gotovo 30 komercijalnih TV postaja u BiH koristilo je dosad analogne odašiljače/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Najveći krivac je Savjet ministara BiH, koji nije do kraja proveo postupak digitalizacije, kažu s TV K3.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) kreće u realizaciju plana gašenja analognih odašiljača u BiH, koje su dosad koristile gotovo 30 komercijalnih televizijskih stanica.

Ubrzana realizacija uslijedila je nakon što je Hrvatska zatražila od BiH da do kraja ove godine počne s gašenjem predajnika jer bi, navode iz RAK-a, nastavak njihovog korištenja ometao provedbu aktivnosti na 5G pristupnoj mreži.

Kompletan pogranični pojas BiH ometa Hrvatsku s analognim predajnicima u daljnjem procesu digitalizacije, koju je BiH počela usvajanjem strategije odmah nakon Ženevskog plana emitiranja iz 2006., kojim se gasi analogni signal u Europi do 2011.

Rezultat tog procesa digitalizacije su tri digitalizirane regije: Banjaluka, Sarajevo i Mostar i, uz tri javna emitera, dvije komercijalne TV, koje mogu emitirati digitalni signal preko sistema (MUX), u vlasništvu javnih emitera u BiH.

“Najveći krivac je Savjet ministara BiH, koji nije do kraja proveo postupak digitalizacije. Malo je čudno da oni to ne žele završiti i da svim komercijalnim televizijama daju mogućnost ulaska u MUX, jer mi izdvajamo novac na komercijalnoj osnovi za korištenje radiofrekventnog spektra”, kaže za DW zamjenik direktora prnjavorske TV K3, Branko Dakić, koji je u digitalni sistem ušao prije 2017., tako što javnom emiteru plaća naknadu za korištenje signala.

Bez obzira na gašenje predajnika, BiH neće biti u medijskom mraku. Iz prostog razloga što je većina domaćinstava, uključujući i veliki broj seoskih, pokriven kablovskim ili IPTV sistemom.

“Mi ni 10 godina nakon početka procesa digitalizacije nemamo ni komercijalni MUX C, jer su planirana četiri- A i B da koriste javni servisi a C i D da koriste komercijalni. Da je to ispoštovano, mi bismo danas imali prostora za najmanje 100 TV kanala.

A i imamo samo tri lokacije, Banjaluku, Sarajevo i Mostar. I čak u toj varijanti, komercijalni mediji ne mogu prići tom MUX-u. Zanimljivo je da je Alternativna TV iz Banjaluke ušla u MUX, a da se ne zna po kojim kriterijima je dobila poziciju 1 u HD rezoluciji, koja po kapacitetu zauzima dvije pozicije u SD-u“, kaže za DW direktor BN TV-a iz Bijeljine Vlado Trišić.

Parlamentarna skupština BiH je u srpnju donijela odluku kojom se nalaže RAK-u i javnim servisima da se postajama, čiji se odašiljači gase, osigura nesmetan rad putem digitalnog MUX-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close