U BiH prepolovljena prodaja kupcima iz regije

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2020. u 22:00
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zbog pandemije i zatvorenih granica, od siječnja do kraja listopada odobren je povrat PDV-a vrijedan samo 4,4 milijuna eura.

Pandemija koronavirusa stala je na put kupcima iz regije koji su godinama kupovali u BiH, što potvrđuje i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) da je za deset mjeseci ove godine strancima odobren povrat 8,34 mil. KM (oko 4,4 mil. eura) PDV-a, što je gotovo dvostruko manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema podacima UIO-a, stranci su od siječnja do kraja listopada ove godine u BiH kupili robu vrijednu 57,4 mil. KM (oko 27 mil. eura), a sudeći prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, najviše inozemnih kupaca u BiH bilo je iz Hrvatske i Srbije.

“Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a u deset mjeseci ove godine iznosio je 193.012”, naveli su iz UIO-a, prenosi Glas Srpske.

Smanjena domaća potrošnja

Prema podacima Uprave, najviše zahtjeva za povrat PDV-a ove godine bilo je na graničnim prijelazima Orašje, Uvac, Hukića Brdo, Brčko i Šepak. U deset mjeseci prošle godine zaprimljeno je 345.040 zahtjeva za povrat PDV-a. “Ukupna vrijednost robe koja je kupljena i iznesena izvan carinskog područja BiH iznosila je 107,460.000 KM, dok je traženi povrat PDV-a bio 15,610.000 mil. KM”, naveli su iz UIO-a.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banja Luka, kaže da je na domaćem tržištu potrošnja očigledno smanjena.

“Korona kriza smanjila je potrošnju i što vrijeme više prolazi građani iz straha od neizvjesnosti čuvaju novac i kupuju samo koliko moraju. Ne čudi što je kupaca iz susjedstva bilo malo jer su jedno vrijeme granice bile zatvorene, a prelasci otežani. Zbog svega toga logično je da je i iznos kojeg su zatražili inozemni kupci za povrat PDV-a prepolovljen”, rekao je Marjanović.

Bez alkohola i duhana

Stranac koji je kupovao u BiH obvezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac PDV-SL-2 u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrazac PDV-SL-2, ovjeren od strane Carinske službe, trgovcu od koga je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe s PDV-om mora biti veća od 100 KM.

Pravo na povrat PDV-a imaju fizičke osobe koje nemaju prebivalište u BiH i to na robu koju kupe i iznesu izvan carinskog područja BiH. Pravo na povrat PDV-a ne odnosi ne na iznesena mineralna ulja, alkohol i prerađevine od duhana.

Komentirajte prvi

New Report

Close