U Banji Koviljači liječit će se pacijenti iz Austrije srpskog porijekla

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2021. u 22:00
Bolnica za rehabilitaciju potpisala je ugovor s austrijskim mirovinskim fondom/Pixabay

Od četiri zdravstvena centra u toj zemlji, koja su bila u užem izboru, austrijsko povjerenstvo je procijenilo da sve europske kriterije za kvalitetno liječenje ispunjava upravo bolnica u Banji Koviljači.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači prva je ustanova takvog tipa u Srbiji u kojoj će se liječiti osiguranici austrijskog mirovinskog fonda srpskog porijekla, javlja RTS.

Od četiri zdravstvena centra u toj zemlji, koja su bila u užem izboru, austrijsko povjerenstvo je procijenilo da sve europske kriterije za kvalitetno liječenje ispunjava upravo bolnica u Banji Koviljači. Ako epidemiološka situacija to dopusti, već ovog ljeta prvi pacijenti iz Austrije o trošku mirovinskog fonda iz te države počet će pristizati u Banju Koviljaču.

Riječ je o ljudima srpskog porijekla koji su radni vijek proveli u Austriji. U Specijalnoj bolnici kažu da su spremni jer već godinama ispunjavaju najviše standarde u medicinskoj njezi.

“Medicinsko osoblje spremno je ispuniti sve zahtjeve jer smo već prošli svu tu proceduru, spremni smo za suradnju i rad s austrijskim osiguranicima”, kaže Svetlana Žunić, glavna medicinska sestra u Banji Koviljači.

Slađana Marković, specijalista fizikalne medicine, ističe da se dosta metoda liječenja poklapa tako da će sve biti vrlo slično u odnosu na rehabilitaciju u Austriji, s tim što će se to obavljati na jeziku kojeg pacijenti dobro poznaju, što je, kako smatra, vrlo bitno.

Austrijski osiguranici na rehabilitaciji će moći ostati tri tjedna. Na zaključenu suradnju s mirovinskim fondom te zemlje u Specijalnoj bolnici gledaju kao na posao desetljeća jer je to prvi put da državno osiguranje Austrije potpisuje komercijalni ugovor s rehabilitacijskim centrom druge države.

“Uspjeli smo pokazati da ispunjavamo standarde jedne ozbiljne zemlje Europske unije, s ozbiljnim zdravstvenim sustavom. A s druge strane, imat ćemo daleko povoljniju cijenu nego što je ti gosti koji danas dolaze iz Austrije plaćaju iz svog džepa”, objašnjava Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača.

Ugovor između Specijalne bolnice u Banji Koviljači i Mirovinskog fonda Austrije vrijedit će sljedeće tri godine, s mogućnošću produžetka. U Banji Koviljači očekuju i da će uz osiguranike dolaziti i drugi pacijenti iz Austrije, čime će se povećavati prihodi.

Komentirajte prvi

New Report

Close