Tvrtka Sloboprom krenula u potpuno preuzimanje lječilišta Banja Vrućica

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Banja Vrućica je najveći zdravstveno-turistički centar u Bosni i Hercegovini, ima četiri hotela koja su proteklih godina renovirana.

Nakon što je prije nekoliko dana za 15 milijuna maraka (oko 7,6 mil. eura) kupio 31 posto dionica zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica iz Teslića, Slobodan Ćurčić, vlasnik kompanije Sloboprom iz Lončara, krenuo je u potpuno preuzimanje tog dioničkog društva.

Banja Vrućica ima ukupno 33,6 milijuna dionica, piše Capital.ba.

Sloboprom i tvrtke koje s njim zajednički djeluju, a to su Pobjeda, GP Tomić, Sloboprom S, te Miloš Ćurčić i Dragan Bogdanić zajedno kontroliraju 76,6 posto dionica Banje Vrućice, zbog čega imaju zakonsku obvezu objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica manjinskih vlasnika.

Ćurčić za svaku preostalu dionicu nudi 1,45 KM (oko 0,7 eura), što je cijena za koju ih je kupovao prošlog tjedna.

Kompanija Sloboprom kupila je 21 posto dionica, čime je povećala svoj udio na 47 posto, a tvrtka Pobjeda je kupovinom 10 posto dionica postala treći najveći dioničar s udjelom od oko 12,3 posto. Dionice Banje Vrućica prodavane su po cijeni za 45 feninga većoj od nominalne vrijednosti.

Vlasnici su i hotela Bistrica

Sve dionice su kupljene od privatnih ulagača koje zastupa Raiffeisen Castodi (14,6%), te od fondova Kristal Invest – OMIF Maximus fund (6,1%) i Kristal invest – OAIF Future fund (9,9%).

77,6

posto dionica Banje Vrućice ima Sloboprom zajedno s povezanim tvrtkama

Banja Vrućica je najveći zdravstveno-turistički centar u Bosni i Hercegovini. Ima četiri hotela koja su proteklih godina renovirana i podzemnim prolazima spojena sa zdravstvnim centrum, jednim od najopremljenijih centara za prevenciju i liječenje kardiovaskularnih i reumatskih bolesti.

U rujnu prošle godine Banja Vrućica je kupila hotel Bistrica na Jahorini, čime je svoje poslovanje proširila izvan općine Teslić. Ćurčićeva kompanija osnovana je 1990. godine i bavi se veleprodajom i maloprodajom bijele tehnike, tekstila i obuće.

Bavi se i izgradnjom i obnovom objekata, a u vlasništvu Sloboproma su i trgovački centri Emporium u Banjoj Luci i Bijeljini, Robna kuća Modriča te Sloboprom’s Brčko.

Pandemija ih bacila u minus

U sastavu kompanije posluju i hoteli Jelena u Banjoj Luci i Brčkom, te Ruski dom na Jahorini. Ćurčić je početkom ove godine preuzeo upravljanje Banjom Vrućicom kada je imenovan za predsjednika Upravnog odbora.

Za njegovog zamjenika imenovan je Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske, a Upravni odbor čine još i Nenad Tomović, dosadašnji predsjednik, Jelena Mrkobrada i Jelena Bogdanić.

Upravni odbor Banje Vrućice na sjednici održanoj 28. prosinca prošle godine, na osobni zahtjev razriješio je direktora Dragana Bogdanića, a na to mjesto imenovao njegovu suprugu Jelenu Bogdanić. Ona je imenovana na mandat od pet godina. Banja Vrućica je u prva tri tromjesečja 2020. godine ostvarila minus od 622.551 KM (oko 318.000 eura).

Poslovni prihodi zdravstveno-turističkog centra zbog pandemije koronavirusa pali su za šest milijuna maraka, odnosno sa 14,3 na 8,4 milijuna KM, dok su rashodi povećani za više od 20 posto, odnosno za 2,6 milijuna KM.

Uprava je smanjila troškove za plaće i naknade radnicima, troškove materijala i usluga, ali to nije bilo dovoljno za pozitivan rezultat.

Komentirajte prvi

New Report

Close