Tuzlanski kanton uvodi poticaje za električna vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2020. u 21:59
Vlasnicima putničkih i teretnih vozila na električni pogon bit će omogućeno oslobađanje od plaćanja poreza za imovinu/ Željko LukuniĆ/PIXSELL

Predlaganjem ovog zakona, Tuzlanski kanton nastoji prepoznati interes za poticanje korištenja električnih vozila.

Tuzlanski kanton bit će prvi u Bosni i Hercegovini koji će poticati nabavu hibridnih i električnih vozila.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon, koji je početkom tjedna utvrdila vlada Tuzlanskog kantona, predloženo je da se za hibridna putnička i teretna motorna vozila porez na imovinu utvrdi u iznosu 50% od iznosa utvrđenog za vozila na dizel i benzinski pogon, a da se putnička i teretna motorna vozila na električni pogon oslobode plaćanja poreza na imovinu.

Sve ovo jedan je od oblika poticaja za smanjenje onečišćenja. Predlaganjem ovog zakona, Tuzlanski kanton nastoji prepoznati interes za poticanje korištenja električnih vozila, piše Indikator.ba. Pozitivan utjecaj korištenja električnih vozila je smanjenje emisija ugljikovog dioksida, ali još važnije je smanjenje lokalnog onečišćenja zraka.

“Već u startu, pri kupovini električnih automobila, BiH vozači ne mogu računati na subvencije. Ovaj zakon jedan je od prvih te vrste u našoj državi, dok Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokušava pronaći adekvatan način financiranja olakšica nabave ekološki prihvatljivijih vozila kako bi uhvatili korak sa svijetom”, navode iz vlade TK.

Komentirajte prvi

New Report

Close