Trusinu preuzima novi koncesionar

Autor: Poslovni dnevnik , 06. veljača 2020. u 21:59
Projekt u Nevesinju vrijedan je 76 mil. eura

Nakon oduzimanja koncesije tvrtki Eol Prvi pojavio se novi ulagač u vjetropark.

Deset mjeseci nakon što je tvrtki Eol Prvi oduzeta koncesija za gradnju vjetroparka Trusina u Nevesinju, vlada Republike Srpske ponovno je pokrenula postupak dodjele koncesije, doznaje portal Capital.ba.

Vlada je tvrtki Eol prvi u listpadu 2012. dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka na Trusini sa 17 turbina ukupne instalisane snage od 51 megavat. Budući da izgradnja objekta vrijednog 150 mil. KM (oko 76 mil. eura) nije počela niti nakon nekoliko godina koncesija je oduzeta. U međuvremenu, tvrtke Omega Plus iz Beograda i Kermas Energija iz Zagreba, suvlasnici tvrtke Eol Prvi, ušli su u spor vrijedan gotovo 38 mil. eura.

Sada je postupak za dodjelu koncesije pokrenut na inicijativu tvrtke SDL Energy Company iz Istočnog Sarajeva. U registrima se navodi kako su tu tvrtku u veljači prošle godine osnovali Rafael Emanuel Davidovski, Svetislav Rajčević i Zeman Lukas te da je osnovna djelatnost proizvodnja električne energije. Na svojoj internet stranici navode kako sa svojim partnerima već više od 15 godina pružaju tehničke usluge sektoru vjetroenergije.

“Više od tisuću turbina na vjetar postavljenih i puštenih u pogon diljem Europe svjedoče o našem širokom iskustvu na kopnu i moru”, navodi se na internet stranici. Međutim, osim fotografija, portal Capital nije pronašao konkretan dokaz o njihovim referencama za posao u RS.

U odluci vlade RS o ponovnom postupku dodjele koncesije navodi se kako je izgradnja vjetroparka planirana na planinskom grebenu Trusina, na nadmorskoj visini između 934 i 1180 metara. Procijenjena godišnja proizvodnja je 160 gigavatsati. Ministarstvo energetike i rudarstva ovlašteno je da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji s Komisijom za koncesije provede postupak dodjele koncesije.

Komentirajte prvi

New Report

Close