Troškovi života u BiH u prosjeku su 52,3% niži od troškova u SAD-u

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Sarajevo je najskuplji grad za život u BiH

Prema podacima koje je prikupio portal Numbeo, specijaliziran za analizu troškova života u svijetu, Sarajevo zauzima mjesto najskupljeg grada u Bosni i Hercegovini.

Slijede Banja Luka, Mostar i Tuzla. U usporedbi s manjim gradovima, cijene u spomenutim gradovima mogu se smatrati iznadprosječnima. Posebno danas u razdoblju postpandemijske krize.

Prema podacima sa ove stranice, za bh. za četveročlanu obitelj mjesečni troškovi bez stanarine procjenjuju se na 3.507 KM. Dok se mjesečni izdaci za pojedinca procjenjuju na 1.041 KM.

Troškovi života u BiH u prosjeku su 52,3% niži od troškova u SAD-u. A cijene najma su izuzetno niske u odnosu na SAD.

Kada se uzmu u obzir mjesečni izdaci četveročlane obitelji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, bez stanarine, oni iznose 3.780,2 KM. Dok su za pojedinca oko 1.126 KM. Sarajevo je čak 62,2% jeftinije od New Yorka. A to ga čini iznimno privlačnim za turiste i one koji žele iskusiti život i europski šarm po pristupačnim cijenama. Cijene najma stambenih prostora niže su čak 93,1% nego u ovoj svjetskoj metropoli.

Cijene u jeftinijim restoranima uglavnom se kreću oko 10 KM po obroku. Dok za večeru za dvije osobe treba izdvojiti oko 50 KM. Kad usporedimo razdoblje prije pandemije koronavirusa, cijene hrane u trgovinama su prilično skočile.

Prosječna cijena stana od 50 kvadrata u glavnom gradu BiH je 200.000 KM (100.000 eura), a cijene poslovnih prostora u Sarajevu ne prate rast cijena stanova.

Mjesečni troškovi života u Mostaru za obitelj iznose oko 3.746 KM, bez stanarine, dok za pojedinca iznose oko 1.101 KM. Mostar je u odnosu na Sarajevo jeftiniji za 0,9%, a stanarina je niža za 17,5%.

Za privatni vrtić treba izdvojiti oko 339,14 KM. Mjesečna karta javnog prijevoza u prosjeku košta 57,50 KM. Početna cijena taxi vožnje je 3 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close