Traži se rješenje za 7 milijuna eura duga Instituta Igalo

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2023. u 21:59
foto: unsplash

Agencija za osiguranje depozita, koja zastupa Jugobanku u stečaju, spremna na dogovor

Institut Simo Milošević bit će u petak odblokiran na 30 dana, priopćio je predsjednik općine Herceg Novi, Stevan Katić, javljaju crnogorski portali. On je za portal RTCG kazao da će u srijedu ministar financija Aleksandar Damjanović otputovati za Beograd kako bi na sastanku s ministrom financija u Vladi Srbije Sinišom Malim našao modus da se problem trajno riješi.

Država putem Fonda za zdravstveno osiguranje, prema riječima Katića, mora naći način da uplati avans od 800.000 eura, kako bi zaposleni u Institutu početkom sljedećeg tjedna dobili dvije plate.

“Agencija za osiguranje depozita, koja zastupa Jugobanku u stečaju, odgovorila je da su spremni povući rješenje o izvršenju koje je pokrenuto zbog naplate duga koje Institut Igalo ima prema njima”, objasnio je Katić.

Iznos dugovanja s kamatama će iznositi oko 7 milijuna eura, pa se to pitanje trajno mora riješiti, jer će se u suprotnom, na svakih nekoliko mjeseci, upadati u isti problem.

“Moraju donijeti stav kako da riješe potraživanje od Jugobanke u stečaju koju zastupa Agencija za osiguranje depozita Srbije. Hoće li to biti upisom hipoteke ili drugim načinima, da pacijenti iz Srbije preko Fonda za zdravstveno osiguranje dolaze u Institut, ili da se napravi reprogram duga. Opcije postoje i tu može da se dođe do rješenja ako ima volje”, tvrdi Katić.

On je rekao da se nova crnogorska vlada mora s ovim pitanjem odmah suočiti, jer Institutu treba ozbiljna strategija da se riješe imovinski problemi i da se zna što se događa s imovinom.

Na pitanje smije li država dopustiti da izgubi Institut ako on ode u stečaj, kako vjeruje dio stručne javnosti i što su bile i najave iz sindikata, Katić apostrofira da se to ne smije dozvoliti.

3,67 milijuna

eura iznosio je prvotni dug za kredit kod Jugobanke prije 30 godina

“Na državi kao većinskom vlasniku je da povuče određene poteze, jedan je da otkupi dionice od akcionara, da kroz to može planirati restrukturiranje Instituta. Na sanacionom planu treba raditi komisija, kako Institut ne bi svaki čas upadao u probleme, a jedino ga se tada svi sjete”, poručio Katić. U svim većim crnogorskim gradovima u toku je kampanja “Za spas Instituta Igalo”, uz potpisivanje peticije pod motom “Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan”. Zaposleni po dva sata blokiraju granične prelaze s Hrvatskom i pridružuju im se pacijenti i građani koji traže da se ovaj problem konačno riješi.

Privredni sud u Podgorici je 2021. godine priznao odluku beogradskog suda kojom je Institut Igalo obavezan da Jugobanci u stečaju isplati 3,67 milijuna eura duga za kredit od prije 30 godina, što je potvrdio i Apelacioni sud. Kada se na taj iznos dodaju kamate i parnički troškovi, dug Instituta je 7,5 milijuna eura. Iako je Vlada, koja je vlasnik 56,4 posto kapitala u Institutu, još 2009. godine donijela zaključak da će, u slučaju da Institut izgubi spor, preuzeti dugove, to nije uradila do sada, te je povjerilac dvije godine nakon konačne sudske presude pokrenuo prinudno izvršenje i to blokadom računa i zabilježbom rješenja o izvršenju na imovinu Instituta.

Komentirajte prvi

New Report

Close