Traže pravedniju raspodjelu kvote za bescarinski uvoz vina iz EU

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2020. u 22:00
foto: pixabay

Srbija može uvesti 2,5 milijuna litara vina iz Unije, ali su dva velika trgovca ispunila 75 posto te količine, dok mali sada plaćaju carine zbog kojih je vino u maloprodaji skuplje.

Sektor trgovine pri Uniji poslodavaca Srbije tražit će da država uvede kvote koliko svaki trgovac može uvesti vina iz Europske unije bez carine. Kako piše novosadski Dnevnik, loša regulacija uvoza dovela je do sadašnjeg poremećaja na tržištu. Cijenu sada plaćaju potrošači i drugi manji trgovci, a cijeli sektor vinarstva traži da se uvoz vina iz Europske unije bolje i pravednije organizira.

Gubitak za domaće vinarije

Prema informacijama iz Unije poslodavaca, stanje na tržištu poremetila su dva velika trgovca koja posluju u Srbiji i koja su uvezla velike količine vina iz EU. Tako je potrošena cjelokupna količina od 2,5 milijuna litara vina koje Srbiju može uvesti iz Unije bez carine. Rezultat je da ostali trgovci vinom sada moraju plaćati carinu, što je dovelo do poskupljenja uvoznih vina u maloprodaji, čak i za trećinu. “U lipnju i srpnju jedna trgovina je za nekoliko dana uvezla 140 šlepera vina bez carine, dok je drugi trgovac kupio jeftina vina iz Rumunjske i pretvorio ih u medicinski alkohol”, rekao je Duško Marjanović, predsjednik Sektora trgovine pri Uniji poslodavaca Srbije.

On je objasnio kako je posao oko uvoza vina bez carine dogovoren s dva ministarstva – za trgovinu i za poljoprivredu, a da je vlada Srbije donijela odluku da domaće trgovine mogu bez carine uvesti 2,5 milijuna litara vina.

30 posto

u Srbiji se plaća carina za uvoz vina

Kako Politika neslužbeno doznaje, dva trgovca iskoristila su oko 75 posto od ukupne uvozne bescarinske kvote, a trgovac koji je uvezao najveće količine mogao bi čak i dalje izvoziti. Riječ je o uvozu jeftinih vina koja su u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj plaćena 80 centi do dva, tri eura po litri. Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije, rekao je za Politiku da ovakvo stanje na tržištu nije dobro za trgovce niti potrošače, a na gubitku su i domaće vinarije, koje sve manje imaju priliku svoje proizvode plasirati u trgovine. “Nitko ne može kupiti 75 posto dopuštene uvozne količine iz EU koja se ne carini. Tako se ugrožavaju domaći distributeri koji kupuju i bolja vina, po istoj cijeni, kao i radna mjesta u tim tvrtkama. Oni sada moraju platiti uvozna davanja od 30 posto”, kaže Rajta.

Zatrpani jeftinim vinom

Prema njegovim riječima, do sada se u Srbiji nikad nije dogodilo da se uveze cjelokupna kvota od 2,5 milijuna litara do sredine godine. Obično je to bilo tek krajem prosinca, kada se nabavljaju i zalihe za sljedeću godinu.

“Ne želimo da Srbija bude zatrpana tim jeftinim vinom. Mi se borimo za domaće vinare i vinogradare. Konkurencija je dobrodošla, ali ne nelojalna u odnosu na tvrtke koje rade godinama. Međutim, treba postići kompromis i ravnomjerno rasporediti uvoz. A ne da dvije tvrtke otkupe sve bez carine. Ne znam kako će se to riješiti”, upozorava sugovornik Politike. Prema njegovim riječima, još veći problem je to što se domaće vino koje je kvalitetnije ne može izboriti s jeftinim uvoznim “za koje ne znamo niti otkud je grožđe, niti tko ga je napravio jer se proizvodi u ogromnim količinama”. Na inicijativu Saveza vinara i vinogradara Srbije nedavno su grožđe i vino iz uvoza pojačano kontrolirani kako bi se utvrdila kvaliteta robe koja stiže na srpsko tržište. Taj savez, koji okuplja 12 domaćih udruga, objavio je da bi u ovom teškom razdoblju rješenje za smanjenje uvoza vina i grožđa moglo biti i u osnivanju prve domaće burze vina.

Komentirajte prvi

New Report

Close