Talijanski Geox napušta ih već do kraja srpnja: Već duže vrijeme traju rasprodaje, kao pred zatvaranje

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2021. u 13:45
FOTO: Pixabay

Tvornica obuće dobila je od srpske države subvenciju od 11,2 milijuna eura.

Talijanska tvornica obuće Geox mogla bi već do kraja srpnja napustiti Vranje, prenosi portal Info Vranjske. Kako se navodi, u trgovini Geoxove obuće u Vranju već duže vrijeme traju rasprodaje, pa je ona potpuo ispražnjena, kao pred zatvaranje.

Također, glavni modelar vranjskog Geoxa prošlog tjedna prebačen je u Maroko, gdje će se proizvoditi najvažniji modeli te kompanije. Prema neslužbenim informacijama, jedan broj radnika već je upućen na Nacionalnu službu zapošljavanja, a u prethodnih mjesec dana tvornica nije radila jer su radnici bili na kolektivnom godišnjem odmoru.

Može se čuti i da bi imovinu i dio radnika Geoxa mogao preuzeti turski Teklas, koji uspješno radi u Vladičinom Hanu. Dolazak Geoxa u Vranje dogovoren je 2012. godine, a tvornica je s radom počela 2016.

Srpski mediji pišu da radnici tvrde kako nemaju nikakve službene informacije i da se svi nadaju da je riječ o nagađanjima, kao i da se sindikati nadaju da neće doći do scenarija o kojem se priča, a to je da se proizvodnja seli u Albaniju.

Geox je od države dobio subvenciju od 11,25 milijuna eura, što je bilo 9000 eura po svakom radnom mjestu. Investitori u Srbiji koji dobiju subvencije moraju održavati investiciju najmanje pet godina nakon realizacije projekta.

Željko Veselinović, predsjednik Sindikata Sloga, ne vjeruje da je odlazak Geoxa gotova stvar. On kaže da ta tvornica teško može u susjednim zemljama pronaći jeftiniju radnu snagu, a ako bi se odlučila za Sjevernu Makedoniju ili Albaniju to bi značilo da opet mora proći kroz obuku radnika.

“Moguće je da najava odlaska predstavlja namjerno puštenu informaciju. U Geoxu su to radili i prije dvije godine, a onda im je država dala još dva milijuna eura subvencija i ostali su. Nije nemoguće da i sada to očekuju”, kaže Veselinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close