Švedska ukida donacije Mostaru dok se konačno ne izgrade kolektori otpadnih voda

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2020. u 22:00
SHUTTERSTOCK

Do kolektora ne dolazi dovoljno otpadnih voda jer nije povezan s kanalizacijskim sustavom, što je odgovornost lokalnih vlasti, tvrde iz švedskog veleposlanstva.

Švedska, kao jedan od međunarodnih donatora, odustaje od daljnjih ulaganja u Mostar, dok se ne riješi pitanje provedbe projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u tom BiH gradu, s čime se kasni više od godinu dana.

Projekt izgradnje kolektora otpadnih voda, te pročistača u južnoj gradskoj zoni Mostara procjenjuje se na oko 130 milijuna KM (oko 67 milijuna eura). Trebao je biti završen do kraja 2018. godine, a međunarodni donatori tvrde da projekt trenutno radi s trećinom kapaciteta.

Švedska je u izgradnju do sada uložila četiri milijuna eura, ali realizacijom nisu zadovoljni, rekao je za Radio Slobodna Europa (RSE) Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije u švedskom veleposlanstvu.

Novac dala i Unija

“Švedska je zajedno s EU i Svjetskom bankom uložila oko tri milijuna eura u projekt obrade otpadnih voda u Mostaru. Nakon odgoda, testna faza počela je 2018. i kolektori sada rade s trećinom kapaciteta. Do njih ne dolazi dovoljno otpadnih voda, zato smo još 2016. godine dali i dodatna sredstva kako bi se na kolektor spojio sustav s lijeve obale grada, kako bi se mogle obraditi otpadne vode.

Na žalost to se nije dogodilo, jer kanalizacijski sustav nije bio povezan na kolektor, što je odgovornost lokalnih vlasti. Nećemo dati dodatna sredstva ili ulagati u nove projekte u Mostaru sve dok Grad ovo ne riješi i preuzme odgovornost”, ističe Svenungsson.

Usporena izgradnja

U dokumentu Svjetske banke o provođenju više projekata zaštite voda u Bosni i Hercegovini, iz lipnja 2018. godine, iznos dijela bespovratnih sredstava za pročistače u Mostaru je oko 11,7 milijuna dolara.

Od toga su 6,4 milijuna dolara IPA-sredstva EU, te 3,5 milijuna dolara Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA).

67

milijuna eura vrijedan je projekt izgradnje kolektora u Mostaru

“EU je u okviru programa IPA 2009. za ovaj projekt osigurala bespovratna sredstva od oko 2,4 milijuna eura. Kako smo obaviješteni, završena je izgradnja većine kolektora. Još traje izgradnja T-2 B, koja je usporena zbog trenutne situacije, ali bi trebala biti završena do kraja ove godine”, kaže Zora Stanić, iz Ureda za odnose s javnošću Izaslanstva EU u BiH.

Također je u pripremi je i natječaj za izgradnju još jednog kolektora, T-6, predviđene vrijednosti milijun eura. Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, 2016. godine projekt izgradnje kolektora nazvao je najvećim u Mostaru u proteklih 300 godina. No iz Gradske uprave nisu odgovorili na upit RSE zbog čega projekt još uvijek nije završen.

Radovi na izgradnji mreže kolektora počeli su sredinom 2015. godine. a gradske vlasti su pozivale stanovništvo na strpljenje, uz poruku da takav projekt treba vremena i da će on donijeti čistu Neretvu i još bolju turističku ponudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close