Susjedi proglasili epidemiju: Vratila se zaboravljena zarazna bolest, evo kako je prepoznati

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2023. u 11:00
Foto: pixabay

Pacijent je najzarazniji 48 sata prije izbijanja osipa i pet dana poslije.

Liječnica iz Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Maja Ristović upozorava da su male boginje vrlo opasne, da je indeks zaraze gotovo sto posto, zbog čega vlasti apeliraju na zaštitu i cijepljenje.

Zbog pojave malih boginja u Srbiji svi oni koji nisu primili MMR cjepivo od 12 mjeseci do 18 godina pozvani su da se cijepe jer bolest može biti opasna i za djecu i za odrasle.

Na teritoriju Smedereva proglašena je epidemija i trenutačno je potvrđeno 15 slučajeva zaraze. Uglavnom se radi o necijepljenim pacijentima ili je njihov cijepni status nepoznat. Zaražena trudnica iz Smedereva prebačena je u Beograd na Kliniku u Višegradskoj i njezino je stanje stabilno, piše Nova.rs.

Liječnici naglašavaju da male boginje mogu biti opasne kod osoba sa slabijim imunitetom, a posebno su ugrožene osobe koje boluju od određenih malignih bolesti. Isto tako opasne su i za trudnice, kod njih može doći do odbacivanja ploda.

Pacijent je najzarazniji 48 sata prije izbijanja osipa i pet dana poslije.

Ospice se prenose direktnim kontaktom, znači sekretom iz nosa, ždrijela, kapljicama se direktno prenosi na osobu koja je blizu.

Osip se javlja prvo iza ušiju, onda ide preko lica i spušta se na trup, ruke, noge. Kako liječnici upozoravaju, kod teške bolesti odmah se javlja visoka temperatura, pacijent je malaksao, osip je jak, pacijenti puno kašlju.

Komentirajte prvi

New Report

Close