Struja poskupljuje tvrtkama u Federaciji BiH, ali ne i u RS

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Iz Elektroprivrede BiH kažu da je znatno porasla cijena električne energije u svijetu, ali da će pronaći rješenje za gospodarstvo.

Električna energija u Federaciji BiH za kućanstva neće poskupjeti, dok će porasti za gospodarstvo, zaključeno je na sastanku predstavnika Elektroprivrede BiH i Udruženja poslodavaca FBiH, kojem je bio nazočan i Nermin Džindić, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH.

Džindić je nakon sastanka rekao da je razgovarano o povećanju cijene električne energije za tvrtke u tom BiH entitetu, te da je dogovoreno da će Elektroprivreda BiH do ponedjeljka pripremiti informaciju, a da će onda razgovarati o tome kako pronaći najbolji model, te da će se voditi računa o tome da je cijena električne energije u regiji povećana kao i o situaciji u kojoj se nalazi Elektroprivreda BiH.

Prate stanje na svjetskim burzama

“Imali smo određena neslaganja, ali se nadam da ćemo u ovih nekoliko dana sve analizirati i onda javno reći koji su stvarni razlozi za povećanje cijene električne energije za gospodarstvo”, istaknuo je Džindić i dodao da je na sastanku spominjana i pristojba za ugljikov dioksid, te je zaključeno da BiH još ne izdvaja ukupan iznos te pristojbe i da je ona znatno manja u nego u EU.

Džindić je izjavio da su i iz Elektroprivrede HZHB tražili povećanje cijene električne energije, te da će i oni biti na sastanku koji je planiran za ponedjeljak, prenose Nezavisne novine.

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, rekao je da se mora voditi računa i o tome da je znatno porasla cijena električne energije na svjetskom tržištu, te da je politika kompanije dosad bila da prati cijene na svjetskim burzama.

“Prethodnih godina na svjetskom tržištu nije znatno rasla cijena, ali ove godine bilježimo ogroman skok”, istaknuo je Andelija te dodao da zna da je to prevelika cijena za gospodarstvo u FBiH i da će do ponedjeljka pronaći mogućnost za kompromis.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je da poslodavci uzimaju u obzir sve probleme koje ima Elektroprivreda te da su neke kompanije pod pritiskom već potpisale ugovore o povećanju cijene električne energije za 100 i 120 posto.

“Povećanje mora biti u obujmu koji je prihvatljiv”, kaže Smailbegović.

ERS izvozno orijentiran

S druge strane, u Republici Srpskoj cijene struje neće se mijenjati. Luka Petrović, glavni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), izrazio je očekivanje da će ta kompanija ove godine ostvariti rekordnu dobit i da se ne razmišlja o poskupljenju struje.

“Mi, za razliku od Elektroprivrede BiH, ne razmišljamo o povećanju cijene električne energije”, izjavio je Petrović agenciji Srna. On je istaknuo da je ERS jedna od rijetkih elektroprivreda koja je izvozno orijentirana i ima zajamčenu budućnost, ali i vrlo male prihode na domaćem tržištu.
“Cijene struje za domaće potrošače izrazito su povoljne, ali ERS s povećanim izvoznim cijenama struje može snositi teret najnižih cijena na domaćem tržištu”, izjavio je Petrović.
Prema njegovim riječima, cijena struje za građane iznosi 25 eura po megavatsatu, a za gospodarstvo oko 39 eura po megavatsatu, u odnosu na susjedne zemlje, gdje su cijene za kućanstva od 46 do 60 eura po megavatsatu, a za gospodarstvo od 55 do 100 eura po megavatsatu.

On je objasnio da su prošle godine reorganizirane distribucijske tvrtke ERS-a i da se u prvoj polovici ove godine već pokazalo da su sve one pozitivno poslovale, što znači da je reorganizacija bila uspješna.

“Sada očekujemo da i povezane tvrtke pristupe reorganizaciji proizvodnih procesa, a to znači racionalizaciju troškova i planiranje investicija za povećanje energetske stabilnosti objekata, ali i povećanje prihoda tih tvrtki”, rekao je Petrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close