Strani skijaši na Kopaoniku ostvarili 40% više noćenja

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2020. u 22:00
Samo u prosincu na Kopaoniku je zabilježeno 68.000 noćenja/GettyImages

Veliki rast broja gostiju i noćenja posebno je zabilježen u siječnju i veljači, tako da ovih dana u širem središtu Kopaonika nema niti jednog slobodnog mjesta.

Iz godine u godinu u Srbiji raste broj turista, a unatoč blagom vremenu ovogodišnja zimska sezona nije razočarala. Zadovoljne su i turističke agencije i ugostitelji na planinama gdje se nalaze skijašni centri, piše Danas.

Cijele prošle godine Srbiju je posjetilo 3,6 milijuna turista, a samo u prosincu bilo ih je 269.000, za 15 posto više nego u istom mjesecu 2018. godine. Na Kopaonik i Zlatibor u prosincu je došlo 17.000, odnosno 16.000 gostiju, manje zanimanja bilo je za Taru, gdje je bilo više od 5000 posjetitelja, a na Divčibarama i Staroj planini oko 2000.

“Skijaša je ove sezone na Kopaoniku bilo za 20 posto više nego prošle sezone, a za 15 do 20 posto bilo je više dolazaka turista, ali i noćenja. Veliki rast broja gostiju i noćenja posebno je zabilježen u siječnju i veljači, tako da ovih dana u širem središtu Kopaoniku nema niti jednog slobodnog mjesta”, rekli su za Danas iz Turistička organizacije Raška.

Čak 15 hotela i brojni apartmani
Riječ je, međutim, o podacima iz kategoriziranog smještaja koji čini tek 50 posto ukupnog smještaja na Kopaoniku. A to je 2500 kreveta u hotelima, i gotovo 4500 u privatnim kućama, apartmanima i sobama. Danas na Kopaoniku ima 15 hotela, od kojih je pola visoke kategorije, s četiri zvjezdice. Na najpoznatijoj srpskoj planini ove sezone posebno je primjetan rast broja stranih gostiju, gotovo trećina skijaša su stranci, dok je broj noćenja koja su ove godine ostvarili strani turisti povećan za 40 posto.

“Posljednjih pet ili šest godina sve je više Rumunja, koji dolaze jer na Kopaoniku imaju bolji odnos cijene i kvaliteta nego kod kuće. To je ono što čujemo od njih. Prošle godine i Kineza je bilo u naznakama, ove ih je mnogo više. Naša planina ostvaruje stalni rast posljednjih nekoliko godina”, ističu u TO Raška.

Trenutno mjesta, i to vrlo malo, ima u vikend naselju, a stanje sa snijegom je dobro, jer su otvorene sve 43 staze. Na Kopaoniku je samo u prosincu, prema službenim podacima državne statistike, zabilježeno 68.000 noćenja, što je rast u odnosu na prosinac 2018. od 21 posto, dok je na Zlatiboru bilo 48.000 noćenja, za 14 posto više nego u istom mjesecu godinu dana ranije.

3,6

milijuna turista posjetilo je Srbiju prošle godine, u prosincu ih je bilo 269.000, što je 15 posto više nego u istom mjesecu 2018. godine

Samo 4. siječnja ove godine na stazama Kopaonika skijalo je više od 9000 skijaša, što je najveća zabilježena posjećenost u siječnju od kada postoje Skijališta Srbije, državna kompanija čiji je Kopaonik dio.

U prvih šest dana siječnja prodano je 46% više ski karata u odnosu na isto vrijeme prošle godine, i u tom razdoblju ostvaren je promet od 27 milijuna dinara (oko 229.000 eura), priopćila su Skijališta Srbije. Sezonom koja će trajati do travnja zadovoljni su i u turističkim agencijama, budući da je zbog gripe u većem dijelu Srbije produžen zimski školski odmor do sljedećeg tjedna.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, kaže da su agencije zadovoljne jer je ove godine posjet skijaškim centrima bio na razini prošlogodišnjeg. “Nije bilo puno snijega, ali su se na planinama snašli, tako da je to manjak nadoknađen umjetnim snijegom, te je sve na lanjskoj razini”, objašnjava Seničić.

Otvorena i nova žičara
Ulaganja u Kopaonik i druga srpska skijališta nastavljaju se svake godine. Tako je krajem studenoga prošle godine Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, otvorio prvu javnu garažu na Kopaoniku koja bi trebala riješiti problem prometne preopterećenosti s kojim se skijaški centar bori godinama.

Na Kopaoniku je 8. siječnja proradila i šestosjedna žičara Krčmar kao i pripadajuća staza 21. Očekuje se da će povećanju broja gostiju, posebno stranih, još više pridonijeti izgradnja žičare od Brzeća do središta Kopaonika, koja bi trebala početi već ove godine.

43

skijaške staze otvorene su na Kopaoniku, gotovo trećina gostiju su stranci, a posebno je puno Rumunja kojima odgovaraju cijene u srpskim skijalištima

Prema riječima ministra Ljajića, žičara će biti izgrađena kreditom Europske investicijske banke, a procijenjena vrijednost projekta je 22,5 milijuna eura. Žičara dužine 3745 metara bit će sa zatvorenim kabinama, kapaciteta po 10 putnika, s mogućnošću prijevoza skija i druge skijaške i sportske opreme.

Planira se i gradnja komercijalno-turističkog kompleksa na lokaciji Jaram u katastarskoj općini Brzeće, na bruto površini od 13.928 kvadrata, od čega će 60% činiti apartmani s pratećim sadržajima. Na gotovo svim planinama u Srbiji ova zimska sezona dobro se odvija, svugdje je zabilježen rast broja dolazaka i noćenja u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, osim na Goču.

Na Tari je samo u prosincu 2019. bilo za 83 posto gostiju više nego u istom mjeseca 2018. godine. Više turista bilo je i na Staroj planini, Rudniku, Divčibarama. Tako je skijaški centar Tornik 4. siječnja ostvario povijesni rezultat, kada je na tom skijalištu zabilježen posjet čak 11.600 turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close