Stranci u susjednoj državi do listopada pokupovali nekretnine vrijedne 184 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2021. u 05:13
Foto: Unsplash

Podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju trend rasta ulaganja u nekretnine.

Strani državljani i kompanije u prvih devet mjeseci ove godine u poslovanje u Crnoj Gori ukupno su uložili 599,86 milijuna eura, što je za 93,07 milijuna više nego u isto vrijeme prošle godine, te za 63,18 milijuna eura manje nego 2019.

Podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju trend rasta ulaganja u nekretnine. Prema tim podacima, stranci su za nekretnine platili čak 184,26 milijuna eura, što je već sad najviši iznos na godišnjoj razini još od 2014., prenosi RTCG.

Kao i ranije, na vrhu liste zemalja iz kojih je stiglo najviše ulaganja od siječnja do kraja rujna nalazi se Rusija sa 95,56 milijuna eura.

Od toga, najveći iznos odnosi se na nekretnine koje su ruski državljani kupili u Crnoj Gori. Druga među ulagačima je i dalje Malta, s istim iznosom kao i na kraju kolovoza od 70,35 milijuna eura.

Srbija je treća, a ulaganja iz te zemlje najvećim diijelom čini kupovina nekretnina, za koje je plaćeno 27,53 milijuna eura. Za prvih devet mjeseci više od deset milijuna eura u nekretnine u Crnoj Gori uložili su građani pet zemalja, a još 17 je s ulaganjima većim od milijun eura.

Od 184,26 milijuna eura, koliko iznosi vrijednost svih prodanih nekretnina u Crnoj Gori od početka godine do kraja rujna, najviše novca dali su građani Rusije – 37,94 milijuna eura.

To znači da su tijekom rujna oni potrošili 6,48 milijuna eura samo na nekretnine. Srbija je povećala svoj udio za više od četiri milijuna eura, te je ukupan iznos dosegnuo 27,53 milijuna eura.

Slijede građani Njemačke sa 18,07 milijuna eura uloženih u nekretnine, ili 6,7 milijuna više nego na kraju kolovoza. Iz SAD-a i Švicarske uloženo je 12,8, odnosno 11,18 milijuna eura. Između tri i šest milijuna eura za nekretnine dali su građani Velike Britanije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Poljske, Češke, Belgije i Austrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close