Stolac postaje centar solarne energije

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 22:00
Hercegovina najbogatija solarnim potencijalima u BiH/Shutterstock

U gradu na Bregavi pravi fotonaponski bum dogodio se 2019. kada je izdan velik broj dozvola, a sve je počelo 2010. godine solarnom elektranom na Hodovu.

Hercegovačko-neretvanski kanton sa 2300 sunčanih sati godišnje najbogatiji je solarnim potencijalima u BiH, a lider u korištenju ovih resursa kroz proizvodnju solarnih panela je Stolac.

Zbog povećanog interesa investitora, već se kreće u izgradnju pristupnih cesta za nove solarne fotonaponske elektrane u Stocu.

U gradu na Bregavi pravi fotonaponski bum dogodio se 2019. kada je izdan velik broj dozvola, a sve je počelo 2010. godine solarnom elektranom na Hodovu. Općinska uprava uvelike je olakšala procedure investitorima.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković navodi kako se u vrijeme energetske krize sve više okreću proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora kroz mala kućna postrojenja, a on i njegov tim razmišljaju o novim koracima.

”Činjenica je da danas planiramo završiti oko 600 megavata elektrana na području grada Stoca”, kazao je Bošković.

Niz solarnih panela u Hodovu kod Stoca se, zbog velike površine koju zauzimaju, mogu vidjeti i na snimcima iz svemira, javlja RTV HB. Iz Regulatorne komisije za energiju Federacije navode kako zaprimaju veći broj zahtjeva za izdavanje dozvola, a poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Federaciji je zasnovano na zajamčenim tarifama.

U 2021. godini iz 464 solarne elektrane na prostoru Federacije proizvedeno je 55,5 GWh električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close