Srpski poduzetnici navalili na državne subvencije za prelazak na e-fiskalizaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2021. u 22:00
Foto: DUšKO JARAMAZ/PIXSELL

Do kraja siječnja prijave poslovnog prostora kao uvjet za dobivanje novca za prelazak na novi model e-fiskalizacije. Dosad se, do srijede, prijavilo 68.759 obveznika, otkrio ministar financija.

Još se malo više od mjesec dana u Srbiji primaju prijave poduzetnike za subvencije, koje im Vlada osigurava ne bi li u svoje poslovanje uveli fiskalizaciju.

Kao što je poznato, svaki gospodarstvenik, obveznik fiskalizacije, mora prvo prijaviti svoj poslovni prostor, kao nužan uvjet za dobivanje novčane potpore, koja iznosi 100 eura po uređaju i još 100 po prodajnom mjestu.

Prostor se treba prijaviti putem portala ePorezi čime se omogućava prelazak na novi model e-fiskalizacije. Poduzetništvo je, očito, spremno na ovakve promjene, koje vode i sređivanju i regulaciji poslovanja, samim time i efikasnoj naplati poreza.

Isplate jednom tjedno
Večernje novosti prenose poruku ministra financija Siniše Malog, koji je trenutačno stanje s prijavama obznanio na – Instagramu.

“Do srijede 22. prosinca je 68.759 obveznika fiskalizacije prijavilo svoj poslovni prostor preko portala @poreska_uprava ePorezi, a kako bi mogli prijeći na novi model e-fiskalizacije.

U tijeku je i prijava za subvencije, a do ovog tjedna smo isplatili 1,5 milijardu dinara subvencija. Isplate provodimo jednom tjedno, a dajemo subvencije u iznosu od 100 eura po lokaciji i 100 po fiskalnom uređaju.

Napominjemo da prijave za subvencije traju do kraja siječnja, a da je neophodno da prije toga prijavite lokacije. Dakle, obveznici fiskalizacije imaju još malo više od mjesec dana da to urade, ukoliko žele dobiti subvencije za nabavku uređaja.

Rok za prelazak na novi model e-fiskalizacije je 30. travnja 2022. godine”, napisao je Mali, začinivši post s hashtagovima #budiefiskalizovan i #cistracundugaljubav.

Najznačajniji sistemski zakon
Ministar Mali je u Skupštini Srbije ovih dana predstavio i čitav set ekonomskih zakona, koji su, kazao je, usmjereni nastavku jačanja srpskoga gospodarstva i postizanju uvjeta za sigurno poslovanje.

“Jedan od najznačajnijih sistemskih zakona je Prijedlog zakona o tržištu kapitala koji se donosi s ciljem razvoja tržišta kapitala i osiguranja dodatnih izvora financiranja poduzećima u Srbiji”, objasnio je financijski ministar, dodajući da će taj, inače potpuno novi zakon, pospješiti stvaranje transparentnog, učinkovitog i sigurnog tržišta kapitala.

To bi, pak, trebalo dodatno privući investitore i podići atraktivnost domaćeg, srpskog tržišta te, najzad, povećati i pravnu sigurnost.

“Mi imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam gospodarstvo raste što brže, a to znači i veće plaće i mirovine, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije, a to je najsigurniji i jedini mogući održivi način rasta naše ekonomije.

Ovaj zakon je važan, jer osigurava kompanijama i državi jako tržište kapitala s jakim institucijama koje jamče sigurnost ulaganja, a s druge strane i više instrumenata financiranja rasta i razvoja, da ne ovise samo o bankarskim kreditima, kao što je i u drugim razvijenim zemljama”, eksplicirao je ministar financija skupštinskim zastupnicima u Beogradu.

U sklopu novoga zakonskog paketa, osim spomenutog, tu su još i prijedlozi izmjena Zakona o e-fakturama, te drugoj garantnoj šemi, pišu Novosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close