Srbija će uz rusko do kraja godine proizvoditi još jedno cjepivo protiv korone

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2021. u 08:00
Europska agencija za lijekove još nije odobrila kinesko i rusko cjepivo/Shutterstock

Srbija je od Sinopharma kupila četiri milijuna doza cjepiva, a isporučeno joj je 4,2 milijuna jer je 200.000 doza bila donacija.

Memorandum o razumijevanju i suradnji za proizvodnju Sinopharmovog cjepiva u Srbiji potpisan je u Beogradu između Srbije, kineskog proizvođača i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Potpisivanje memoranduma prvi je konkretan korak prema izgradnji tvornice cjepiva u Srbiji, a prema riječima Ane Brnabić, premijerke Srbije, cilj je da tvornica bude izgrađena do kraja godine, javio je Tanjug.

“Imamo ambiciozne ciljeve. Cilj je da do kraja godine izgradimo tvornicu za proizvodnju cjepiva, da istovremeno radimo i na punjenju i da do kraja godine već imamo 10 milijuna doza koje smo napunili u Srbiji, a da ubrzo nakon toga započne i sveobuhvatan proces proizvodnje”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će cjepiva biti dostupnija i omogućit će bolji nastavaka borbe protiv pandemije koronavirusa.

“Ovo je početak šire suradnje Srbije, Kine i UAE-a u području biomedicine, bioinformatike te korištenja umjetne inteligencije u farmaceutskoj industriji. To je i nastavak suradnje koju smo počeli izgradnjom dva laboratorija za PCR testiranje”, rekla je premijerka Srbije.

Pomoć zemljama u regiji

Također, potpisivanje Memoranduma rezultat je i posjete Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, UAE-u u ožujku ove godine, kada je dogovorena suradnja na izgradnji tvornice.

Premijerka Brnabić je navela da je Srbija od Sinopharma kupila četiri milijuna doza cjepiva, te da je isporučeno 4,2 milijuna jer je 200.000 doza bila donacija, a neke količine isporučene su i ranije.

10

milijuna doza Sinopharmovog cjepiva bit će proizvedeno u Srbiji ove godine

Brnabić je još jednom pozvala građane da se cijepe, dodajući da je kinesko cjepivo odlično, sigurno i tradicionalno.

Chen Bo, veleposlanica Kine u Srbiji, izjavila je da je potpisivanje memoranduma važan korak naprijed u suradnji oko zajedničke prozivodnje kineskih cjepiva protiv Covida-19.

Veleposlanica je navela i da se Kina trudi ispuniti obećanje predsjednika Xi Jinpinga da kinesko cjepivo protiv Covida-19 bude globalni javni proizvod, te da je kineska strana osigurala i isporučila više od 500 milijuna doza i sastojaka cjepiva za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.

“Vrlo cijenimo što vlada Srbije pruža pomoć drugim zemljama u regiji u cijepljenju, a kineska strana je spremna uložiti zajedničke napore sa srpskim partnerima i UAE-om kako bi što prije izgradili tvornicu. Srbija će imati ne samo dovoljno cjepiva za svoje potrebe, već će moći pružiti još veću pomoć drugim zemljama u borbi protiv pandemije”, rekla je Chen Bo.

Inače, u Srbiji na Institutu Torlak 4. lipnja već je počela proizvodnja Sputnika V, ruskog cjepiva protiv koronavirusa. Srbija je time postala prva zemlja u Europi koja proizvodi to cjepivo, istaknuo je Radio Slobodna Europa.

Skladištenje na minus 20

Punjenje prve serije kontrolnih doza Sputnika V počelo je 14. travnja u Institutu Torlak. Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja 19. svibnja potvrdio je kvalitetu cjepiva proizvedenog u Institutu Torlak i odobrio mu da proizvodi Sputnik V.

Zato je Institut Torlak sredinom lipnja pokrenuo javnu nabavu opreme za proizvodnju ruskog cjepiva. Nekoliko dana kasnije, 23. lipnja, Institut Torlak raspisao je natječaj za uslugu adaptacije postojećeg prostora u sklopu instituta u kojem će biti instalirana nova tzv. hladna soba, koja služi za skladištenje cjepiva na minus 20 stupnjeva.

Europska agencija za lijekove (EMA) nije odobrila kinesko i rusko cjepivo, dok je Svjetska zdravstvena organizacija početkom svibnja odobrila za hitnu upotrebu cjepivo Sinopharma.

Komentirajte prvi

New Report

Close