Slovenija 2033. prestaje koristiti ugljen za proizvodnju struje

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2022. u 22:00
Nacionalna strategija također predviđa zatvaranje Rudnika ugljena Velenje/Pixabay

Strategija utvrđuje i proces društvenog i gospodarskog restrukturiranja zasavske i savinjsko-šaleške regije gdje se dobiva ugljen.

Vlada Slovenije krajem prošlog tjedna usvojila je nacionalnu strategiju za prestanak korištenja ugljena. Time je predviđeno da će Slovenija najkasnije 2033. prestati koristiti ugljen za proizvodnju električne energije.

Strategija utvrđuje i proces društvenog i gospodarskog restrukturiranja zasavske i savinjsko-šaleške regije gdje se dobiva ugljen, javlja RTV Slovenije.

Najavljuje se također i zatvaranje Rudnika ugljena Velenje.

Uz jasnu odluku o procesu tranzicije i vremenskom okviru, Slovenija i dvije regije s ugljenom imat će i neometan pristup sredstvima europskog Fonda za pravednu tranziciju, u sklopu kojeg država do 2027. godine može računati na 248,3 milijuna eura.

Iz Termoelektrane Šoštanj (TEŠ) kažu su da je datum prestanka eksploatacije ugljena, koji je ujedno i svojevrsna osnova za prijelaz Slovenije na društvo bez ugljika, zasigurno jedan od najvećih izazova s ​​kojima se zemlja suočava. TEŠ i Holding Slovenske elektrarne jamče da će i dalje aktivno sudjelovati u pripremi projekata vezanih uz restrukturiranje savinjsko-šaleške regije.

Iz Rudnika ugljena Velenje priopćeno je da je vladino odobrenje strategije temelj za donošenje zakona o postupnom zatvaranju rudnika, pri čemu će država osigurati dodatna sredstva za njegovo zatvaranje i sanaciju devastiranih područja.

Dvije najvažnije prekretnice za Rudnik ugljena Velenje su razdoblje prije godine prestanka iskopavanja ugljena i razdoblje nakon toga.

Do planirane godine iskopavanje u Velenju odvijat će se u skladu s planovima za koje će biti potrebni zaposlenici u proizvodnom procesu, a i nakon završetka tvrtkama iz grupe trebat će još 15 godina da se pobrinu za sve radove na zatvaranju.

Predložena 2033. znači još najmanje 20 godina rudarskih radova, navode iz Velenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close