Slovenci spašavaju najveći most u BiH, Kinezima nova kazna

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2024. u 06:48
Foto: Shutterstock

Izvođač radova na mostu Počitelj je azerbejdžansko-kineski konzorcij “Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited” i “Powerchina Roadbridge Group”.

Grandiozni most Počitelj, kao i cijela dionica autoceste na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići, bit će pušteni u promet prije ljetne sezone, potvrđeno je iz JP “Autoceste FBiH”.

Iako na jednoj od spojnica mosta Počitelj, točnije između stupova S3 i S4, visine 92 i 91 metar, gdje su prije četiri mjeseca uočene pukotine, još uvijek postoji škratica, ipak se uskoro očekuje otklanjanje spornih nedostataka..

– Autoceste FBiH su odmah, zajedno s izvođačem i nadzorom radova, krenule u rješavanje problema, au međuvremenu su angažirale slovensku projektantsku tvrtku “Ponting” koja je dostavila tehničko rješenje.

– Ta odluka je poslana na suglasnost vjerovniku izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, odnosno Europskoj investicijskoj banci (EIB). Rješenje te projektantske kuće jedino je jamčilo da će most Počitelj nakon završetka radova biti potpuno tehnički ispravan. Nepravilnost koja se pojavila na mostu je greška izvođača radova, tako da će troškove otklanjanja nepravilnosti snositi izvođač radova – kazali su za Avaz iz “Autocesta FBiH”.

Također su naglasili da radovi na otklanjanju nedostataka koji će se temeljem dostavljenih tehničkih rješenja izvoditi u narednom razdoblju ne zahtijevaju duži rok.

– Osim ovih radova na otklanjanju nedostataka, za čiji se početak čeka suglasnost vjerovnika, trenutno se izvode završni radovi za potrebe odvodnje, konstrukcije kolnika, betonske i zaštitne ograde, kao i za postavljanje dilatacijskih uređaja. te postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije – kazali su.

Napomenuli su da će JP “Autoceste FBiH”, nakon tehničkog prijema, preuzeti projekt sa samo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima, u skladu sa svim pravilima struke.

Izvođač radova na mostu Počitelj je azerbejdžansko-kineski konzorcij “Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited” i “Powerchina Roadbridge Group”.

Komentirajte prvi

New Report

Close