Skuplje i od maline. Porasla cijena ‘čarobnih bobica’

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2023. u 10:09
Foto: Pixabay

Novovarošani se već duži niz godina bave ovim poslom, pa su savladali način i tehniku branja, i kako kažu pronašli su najjednostavniju metodu.

Cijena za kilogram maline proteklog ljeta bila je 1, 62 eura, a kilogram plodova kleka ove jeseni košta 3,84 eura. Branje klekovih bobica u novovaroškim selima već je postala tradicija, ali i način na koji su pronašli zaradu, piše B92.

Početna cijena ovog šumskog ploda po kilogramu bila je 2,56 eura, a već sada je 3,84 eura. Tijekom jesenskih dana, planinsko stanovništvo  Murtenice i Zlatara najviše vremena posvećuju kleku, četinjači na kojoj rastu plave bobice, a u ovom kraju raste u izobilju, piše Telegraf.

Novovarošani se već duži niz godina bave ovim poslom, pa su savladali način i tehniku branja, i kako kažu pronašli su najjednostavniju metodu.

“Mnoge zanima i čude se kako to beremo klek, kako nas ne bodu njene grane i uopće kako bobice opadaju s grana? Odgovor je jasan, kao i za sve potrebno je znanje. Svaki berač ima posebno svoju metodu branja, ali kao najbolja pokazala se metoda s pomoću plastične posude i gumenih ili kožnih rukavica”, objašnjavaju berači.

“Prilikom branja posuda se prisloni uz stablo kleka, a rukavicama lagano skidaju zreli plodovi (bobice). Nakon toga ubrana količina se pročišćuje od iglica i prašine. Tek tada su plodovi spremni za tržište”, dodali su.

Posao, kažu, nije težak, ali je najvažnija volja za radom, rutina se stječe s vremenom, a robe nikada dosta. Urod kleka varira iz godine u godinu, a najveći urod je svake treće godine. Ponekad se dogodi godina da uroda nema ni za lijek.

Količine ovih čarobnih bobica, koriste se jednim dijelom u farmaceutskoj industriji, ali i za proizvodnju egzotičnog pića gina, popularnog u cijelom svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close