Sin predsjednika CG traži odštetu od države

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Tvrtki BB Hidro zabranjena gradnja male hidroelektrane.

Pred Privrednim sudom uskoro počinje još jedan postupak zbog zabrane izgradnje male hidroelektrane, ako ne uspije medijacija između tvrtke BB Hidro u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, i njegovog partnera Ivana Burzanovića i države.

Prije toga je Vijeće Privrednog suda potvrdilo odluku sutkinje Danijele Vukčević da odbije zahtjev BB Hidra da privremenom mjerom zabrani državi aktiviranje jamstva na 30.000 eura. U slučaju neosnovanog aktiviranja jamstva imaju mogućnost nove tužbe, piše Pobjeda.

BB Hidro traži da sud utvrdi kako je ugovor o koncesiji na temelju energetske dozvole za izgradnju male HE Slatina iz 2017. raskinut i dodijeli im naknadu štete i izgubljene dobiti čiji iznosi još nisu utvrđeni.

Tvrde da su tim projektom preuzeli rizik i odrekli se prava na naknadu štete ako dođe do izgradnje velikih hidroelektrana na Morači koje bi mogle oštetiti njihovu malu koju su planirali graditi na Slatini, pritoci Morače.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo im je izdati urbanističko-tehničke uvjete za izradu tehničke dokumentacije, navodeći da PUP Kolašina ne predviđa gradnju u šumskoj zoni. Na lokalnu studiju lokacije čekali su 14 mjeseci.

Do novog zastoja došlo je jer se pokazalo da su u toj studiji izostavljene pojedine parcele koje su trebale biti izvlaštene. Ispravnu odluku vlada je donijela u svibnju 2018. Tada im je rečeno da je rok za izgradnju prve faze istekao, te im je ponuđeno zaključenje novog ugovora.

Osim što, kako tvrde, nije poštivala ugovor, država je na inicijativu političkih stranaka prekinula postupak odobravanja izgradnje malih HE da bi pojedine osobe prikupile političke poene.

Nadalje, objašnjavaju da su izgradili malu HE na Bistrici u roku jer je država ispunila sve preduvjete.

Država, osporavajući navode iz tužbe, odgovara da BB Hidro nije dostavio materijalnopravne dokaze za svoje tvrdnje te da ne postoji odgovornost države zbog neizgrađene male hidroelektrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close