SGI Tehnology seli proizvodnju iz Sarajeva u Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2020. u 21:59
Foto: GettyImages

Od 16.ožujka. četiri tvrtke sa 30 poslovnica odjavile su djelatnost u Poreznoj upravi, a isto je uradilo i 142 samostalna poduzetnika.

Veliki dio BiH poduzetnika ogorčen je odnosom vlasti prema njima u vrijeme pandemije koronavirusa. Izvoznici čiji su se proizvodi i u izvanrednim okolnostima našli na tržištima cijelog svijeta zbog maćehinskog odnosa države odlučili su zatvoriti tvrtku u Bosni i Hercegovini i proizvodnju preseliti u Hrvatsku, javlja N1.

Kompanija SGI Tehnology iz Sarajeva, sa 18 zaposlenih, koja je od početka pandemije izvezla robu vrijednu više od milijun eura, jedna je od njih. “Preselit ćemo u Hrvatsku, gdje smo već prisutni, jer smo suvlasnici jedne tvrtke”, kaže Kerim Zubčević, vlasnik izvozne kompanije koja se bavi obradom i reciklažom otpada.

Poslovanje SGI Tehnology otežava, kako navodi Zubčević, neprimjeren odnos banaka, ali i Uprave za indirektno oporezivanje, koja nije obavila povrat PDV-a za milijunski izvoz u zemlje Bliskog istoka, sjeverne Afrike, Veliku Britaniju, Brazil i Pakistan. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu, međutim, da još nije istekao zakonski rok za povrat PDV-a od šest mjeseci od trenutka podnošenja izmijenjene PDV prijave.

Brojne kompanije u Federaciji BiH već su zatvorene. Od 16.ožujka. četiri tvrtke sa 30 poslovnica odjavile su djelatnost u Poreznoj upravi, a isto je uradilo i 142 samostalna poduzetnika.

“Neki od znanstvenih instituta procjenjuju pad BDP između četiri i pet posto. Na žalost, kako vrijeme prolazi, vidimo da su procjene manje optimistične”, rekao je Zoran Zeljko, direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close