Želite raditi za 50 eura dnevno uz hranu, piće i prijevoz? Evo gdje trebate otići, radnika nema niti za lijek

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Poslovi na njivama i u voćnjacima u Republici Srpskoj u punom su zamahu, no zbog sve većeg nedostatka radne snage poljoprivrednici planiraju smanjenje proizvodnje.

Sezonski poslovi na njivama i u voćnjacima diljem Republike Srpske u punom su zamahu, a kako kažu poljoprivrednici, dnevnica nikad nije bila veća, ali radnika nema niti za lijek. Dnevnice koje se u prosjeku kreću oko 60 KM (oko 30,6 eura) pa idu i više od 100 KM (oko 51 euro), hrana, piće i prijevoz, dodaju poljoprivrednici, izgleda nisu dovoljno snažan motiv da netko dođe raditi kod njih.

Rade samo članovi obitelji

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara u RS, rekao je za Nezavisne novine da imaju velike probleme jer sezonskih radnika uopće nema. “U nezavidnoj smo situaciji. Uz sve strojeve koje imamo, potrebni su nam radnici kojih nigdje nema”, izjavio je Mastalo. Zbog toga morat će se smanjiti proizvodnja. “U odnosu na prošlu godinu smanjio sam proizvodnju za 30 posto, a sljedeće godine ću smanjiti za 50 posto. Koliko mogu uz pomoć svoje obitelji, toliko ću i raditi”, istaknuo je Mastalo. Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, dodao je da oni još nemaju potrebu za sezonskim radnicima, ali da će ih svakako za mjesec dana trebati.

“Sada ih imamo onoliko koliko nam treba, ali mislim da ćemo za mjesec dana biti u velikim problemima. Kao i svake godine, i ove očekujemo još veće nevolje. Dosta radnika koji su radili preko sezone zaposlilo su u drugim tvrtkama. Ono što je sigurno je to da ćemo biti u deficitu s radnom snagom”, rekao je Dojčinović. Kada je riječ o dnevnicama, one su kreću od 50 do 60 KM. “Ne znam koliko ćemo mi to moći platiti jer se cijena voća godinama nije mijenjala. Zasad ćemo ponuditi 50 KM, pa ćemo se dogovoriti s radnicima za dalje”, istaknuo je Dojčinović. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, rekao je za Nezavisne novine da je sezonskih radnika sve manje.

”Najviše su pogođeni sektori povrtlarstva i voćarstva. To je problem koji nas prati već jako dugo, a mislim da će biti sve teži sljedećih godina”, ističe Marinković.

Otežan plasman proizvoda

Kako je dodao, dnevnice za radnike koje jedva uspiju pronaći kreću se i više od 100 KM.

“Uz dnevnice dodatno su tu još dva obroka, prijevoz pa i smještaj, ako ima potrebe za tim. Sve to pada na teret poljoprivrednog proizvođača koji na kraju ipak ne može prodati svoj proizvod”, objasnio je Marinković. Kako ističe, ne vidi poboljšanje u poljoprivrednoj proizvodnji. “Nedostatak radne snage utječe na obiteljska gospodarstva, gdje mladi ne vide perspektivu i sve više odlaze”, dodao je Marinković. Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači koji imaju mogućnost platiti sezonske radnike oni su koji imaju veće zarade.

Komentari (1)
Pogledajte sve

50 Eur/dan = 47 kn/sat = 174 sat x 47 kn = 8178 kn (mjesec)

Pa to i nije neka velika plača, za tako težak posao.

New Report

Close