Sarajevu će Dubioza kolektiv donijeti 22 mil. KM prihoda

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2022. u 22:00
Izbor Dubioze kolektiva odličan je izbor, jer se cilja na turiste iz Hrvatske, Srbije Crne Gore, Slovenije i Makedonije/I. Galović/PIXSELL

Od Ekonomskog instituta Univerziteta u Sarajevu naručena je analiza opravdanosti ulaganja budžetskih sredstva u organizaciji javnog dočeka Nove godine.

U Gradu Sarajevu očekuju turistički prihod i do 22 milijuna KM od novogodišnjeg dočeka kada će ispred Vječne vatre građane Sarajeva i turiste zabavljati bend “Dubioza kolektiv”, javlja portal indikator.ba.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako očekuje da će, nakon nastupa Dine Merlina na javnom dočeku Nove godine, kada je bilo više od 70.000 posjetilaca, ovaj put biti i pomaknute granice, da će Sarajevo biti puno turista iz regije.

Od Ekonomskog instituta Univerziteta u Sarajevu naručena je analiza opravdanosti ulaganja budžetskih sredstva u organizaciji javnog dočeka Nove godine.

“Posebno sretnom me čini što će svi naši ugostitelji, hotelijeri imati priliku da ostvare zaradu i profit od organizacije javnog dočeka Nove godine, u koju su uložena značajna sredstava, ali se ona vrate višestruko, a to je pokazala i analiza Ekonomskog instituta. Sigurna sam da će Sarajevo biti centar regije i destinacija broj jedan u prosincu ove godine”, poručila je Karić.

Direktor Turističke zajednice KS Kenan Magoda je istakao da odabir Dubioze kolektiva, kao najznačajnijeg muzičkog izvoznog brenda Bosne i Hercegovine, jasno pokazuje opredjeljenje da se Sarajevo još jednom učini centrom regije, poželjnom destinacijom za brojne domaće i inostrane turiste.

Izbor Dubioze kolektiva odličan je izbor, jer se cilja na turiste iz Hrvatske, Srbije Crne Gore, Slovenije i Makedonije, gdje je Dubioza itekako slušana i popularna. “Po financijskim projekcijama očekujemo u Sarajevu u tom periodu 15.000 noćenja, što će generirati 30.000 KM prihoda turističke boravišne članarine, a generirat će i, što je najvažnije, od 15 do 22 milijuna KM prihoda.

Svaki četvrti stanovnik ovdje je direktno ili indirektno vezan za turizam, a sve to utiče na njihove prihode i dobit od ovakvih događaja. Pozivam goste iz regije i šire da dođu u Sarajevo i u veseloj nezaboravnoj atmosferi dočekaju Novu 2023. godinu, zaključio je Magoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close