S aerodroma u Tuzli lani letjelo 50 posto manje putnika

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2021. u 22:00
U odnosu na planirani plan poslovanja Međunarodni aerodrom u Tuzli ostvario je samo 40 posto prihoda/PD

Menadžment kompanije nada se poboljšanju poslovanja u 2021. u kojoj će početi i izgradnja atrija.

Iza Međunarodnog aerodroma u Tuzli izuzetno je teška godina sa znatno smanjenim brojem usluženih putnika i padom prihoda.

Menadžment kompanije nada se poboljšanju poslovanja u 2021. u kojoj će početi i izgradnja atrija. Lani je iz Tuzle prevezeno samo oko 240.000 putnika, što je pad u odnosu na 2019. za nešto više od 50 posto.

S obzirom na situaciju u kojoj su se zbog pandemije koronavirusa našle zračne luke diljem svijeta, Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli, za Klix.ba rezultate iz 2020. ocjenjuje relativno dobrim.

“Za razliku od ostalih aerodroma u susjedstvu uspjeli smo raditi u određenom obujmu. Zadržali smo neke osnovne destinacije”, kaže Mujačić. Letovima Wizz Aira s tuzlanskog aerodroma putnici sada mogu odlaziti na osam europskih destinacija.

U odnosu na planirani plan poslovanja aerodrom u Tuzli uspio je ostvariti samo 40 posto prihoda, što je dovelo do otežane isplate plaća radnicima koja u prosjeku iznosi 790 KM (oko 403 eura), što je manje od prosjeka u FBiH.

Nešto bolje poslovanje aerodrom je zabilježio u prosincu kada je veći broj putnika koristio usluge zbog novogodišnjih praznika.

“U studenome 2020. ostvarili smo najlošiji rezultat po broju prevezenih putnika, kojih je bilo 8000, i tada smo imali samo osam letova tjedno. Ali, stanje se u prosincu znatno popravilo te smo imali 22 leta i prijevoz znatno većeg broja putnika”, navodi Mujačić.

Zimski red letenja završit će 28. ožujka kada na snagu stupa ljetni raspored i u tom razdoblju planiran je povratak svih destinacija koje s aerodroma u Tuzli nudi Wizz Air. Riječ je o 15 destinacija koje su postojale i prije pandemije koronavirusa.

“Ako se to ostvari vratit ćemo se na obujam prijevoza putnika koji smo imali i prije pandemije. Wizz Air i mi spremni smo sve vratiti u prvobitno stanje, uz ostvarenje maksimuma, ali to će sve biti uvjetovano pandemijom, odnosno mjerama zabrane kretanja”, objašnjava Mujačić.

Prošle godine bila je planirana i realizacija nekoliko projekata koji će pridonijeti boljim uslugama na aerodromu, međutim, pandemija je sve to zaustavila.

“Imamo osigurana sredstva za izgradnju atrija, ali smo imali problema oko angažiranja nadzornog tijela te dobivanja građevinske dozvole. Nekoliko puta smo morali poništavati natječaj”, kaže Mujačić.

Atrij će se prostirati na 900 četvornih metara, a u njemu će biti smještene sve rent a car agencije, suvenirnice i turističke agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close