Rusi pod udarom korone, ali na ljetovanje u susjedstvo mogu bez testova i potvrde o cijepljenju

Autor: Poslovni.hr , 03. srpanj 2021. u 10:09
Foto: Shutterstock

Ruski turisti 2019. ostvarili su 29,1% od svih noćenja u Crnoj Gori, a u toj zemlji živi ih više od 20.000.

Sve teža epidemiološka situacija u Rusiji može biti zdravstveni rizik i za Crnu Goru, posebno u turističkoj sezoni, jer su crnogorske granice potpuno otvorene, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Halil Duković, liječnik i zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS).

“Svjedoci smo da se epidemija gotovo nekontrolirano širi po Rusiji, a naša vlada prioritetne turiste traži baš na tom području. Neuobičajeno je da granice budu potpuno otvorene, da se u Crnu Goru može ući bez ikakvog testiranja ili epidemiolološkog dokumenta, što rijetko koja država dopušta”, kaže Duković.

Rusi za ulazak u Crnu Goru od 23. travnja ne trebaju imati negativan PCR test, potvrdu o cijepljenju i slične epidemiološke dokumente. Takav prelazak granice je omogućen i građanima zemalja regije, Europske unije, Bjelorusije, Ukrajine, Izraela, Švicarske, Moldavije, Norveške i Kazahstana. Iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje za RSE kažu da prate situaciju u Rusiji, gdje se u posljednje vrijeme bilježi dnevni porast broja zaraženih za više od 20 tisuća.

Lanjski slom turizma

“Epidemiološka situacija u Rusiji prati se i u skladu s njom bit će uređen ulazak u Crnu Goru. O tome će odlučivati nacionalna tijela za borbu protiv Covida-19”, kažu iz tog instituta.

Na sjednici vlade 24. lipnja osnovan je novi Savjet za sagledavanje epidemiološke situacije i njenog utjecaja na ekonomsko stanje u Crnoj Gori, kojeg će voditi premijer Zdravko Krivokapić. Savjet predlaže vladi donošenje odluke o zabrani, odnosno ograničavanju ulaska u Crnu Goru osobama koje dolaze iz država s nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

Zastupnik Halil Duković smatra da pandemija pred sve vlade turističkih zemalja postavlja dvojbu što je važnije – dovesti turiste ili sačuvati zdravlje.

“Svaka država štiti svoje stanovništvo na određeni način. Hrvatska koja takođe u turizam ulaže puno i očekuje puno, ipak je zadržala neke obveze povezane s pandemijom za sve one koji turistički putuju u tu zemlju”, kaže Duković.

Ruski turisti ostvarili su 29,1 posto od svih noćenja u Crnoj Gori rekordne 2019., kada je Crnu Goru posjetilo 2,6 milijuna turista koji su ostvarili 14,5 milijuna noćenja, a prihod od turizma iznosio je 1,1 milijardu eura. Zbog pandemije lani je zabilježen pad broja turista za oko 83 posto. Dolazak gostiju iz Rusije ovog ljeta ovisit će i o izravnim letovima između dvije zemlje, koji su prošle godine zaustavljeni zbog pandemije. Dritan Abazović, potpredsjednik crnogorske vlade, pozvao je 15. lipnja ruske vlasti da odobre izravne letove za Crnu Goru.

Besplatni testovi i liječenje

Deset dana ranije, tijekom međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 6. lipnja, Jakov Milatović, crnogorski ministar za ekonomski razvoj, također je pozvao ruske turiste da posjete Crnu Goru:

“Rusi mogu posjetiti Crnu Goru kao nekad prije pandemije. Nisu potrebni ni testovi ni vize“, rekao je Milatović.

Zasad, međutim, nema službenih najava o otvaranju izravnih zračnih linija između Rusije i Crne Gore, što je jedan od najvažnijih uvjeta za masovniji dolazak ruskih turista.

U Ministarstvu ekonomskog razvoja kažu da su za to ispunjeni svi uvjeti s crnogorske strane, kao što su povoljna epidemiološka situacija u Crnoj Gori i zdravstveni protokoli za turiste koji predviđaju i besplatno liječenje zaraze koronavirusom, kao i besplatan PCR test za goste kojima je potreban za povratak u njihovu zemlju.

Rusi su vlasnici brojnih nekretnina na crnogorskom primorju, a prema nekim procjenama u Crnoj Gori nastanjeno ih je više od 20.000. Unatoč pogoršanim odmosima između dvije države, ruski turisti nastavili su u nesmanjenom broju dolaziti na odmor u Crnu Goru.

Komentirajte prvi

New Report

Close