Rudnik željeza u Ljubiji počinje s radom ove jeseni

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2022. u 22:00
Koncesiju za eksploataciju tri milijuna tona željezne rude dobila je kompanija ArcelorMittal Prijedor/PD

Otvaranje tog ležišta samo je jedan korak u daljnjem razvoju rudarstva.

Otvaranje Rudnika željezne rude u Ljubiji, što se očekuje ove jeseni, jedan je od najznačajnijih projekata u rudarskom sektoru BiH, a otvaranje tog ležišta samo je jedan korak u daljnjem razvoju rudarstva, koji prema mišljenju ekonomskih analitičara, u ovom kriznom vremenu, treba pozdraviti.

Ugovor o koncesiji za eksploataciju tri milijuna tona željezne rude na površinskom kopu Ciganuša – Škorac u Ljubiji, u općini Oštra Luka, potpisali su Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS i Mladen Jelača, glavni direktor ArcelorMittala Prijedor. Jelača je za Nezavisne novine rekao da je riječ o najznačajnijem projektu još od otvaranja rudnika u Omarskoj prije četiri godine.

“Ovime želimo produžiti rudarsku aktivnost koja bi se približila kraju ako bi ostali samo na postojećem rudniku”, rekao je Jelača, dodajući da će sljedećih 10 do 15 godina moći proizvoditi željeznu rudu u prijedorskoj regiji.

“Predviđeno je da uložimo oko 13 milijuna KM (oko 6,6 mil. eura) i da zaposlimo 100 do 120 radnika”, dodao je Jelača. Ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja ističe da ovakve projekte treba pozdraviti. “Treba težiti tome da otvaramo projekte s većim stupnjem finalizacije prirodnih resursa, a da pri tom vodimo računa i o zaštiti okoliša”, rekao je Ljuboja.

Da će to biti profitabilan projekt i za lokalnu zajednicu potvrdio je Dragan Mastikosa, načelnik općine Oštra Luka, koji navodi da će provećati općinski proračun za oko 35 posto.

“Dio tih sredstava bit će uložen u infrastrukturu. Prvi dio uložit ćemo u vodoopskrbu dvije mjesne zajednice s oko 450 kućanstava”, objasnio je Mastikosa, te je dodao da planiraju uložiti i u Dom zdravlja i poslovnu zonu, čija je izgradnja planirana ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close