Rio Tinto traži partnera za proizvodnju baterija ili električnih vozila u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2020. u 22:00
Globalni prelazak na električne automobile velika je prilika za srpsko gospodarstvo/SHUTTERSTOCK

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prošle godine je govorio da bi Kinezi mogli izgraditi tvornicu električnih automobila u području nalazišta jadarita

Vlada Srbije i jedna od najvećih svjetskih rudarskih kompanija Rio Tinto tražit će potencijalnog strateškog partnera za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, rekla je da vlada i Rio Tinto u nastavku suradnje na projektu Jadar planiraju zajedno tražiti partnera koji bi takvu tvornicu otvorio u Loznici, prenose srpski mediji. Brnabić kaže da će treći partner koristiti litij iz kemijskog postrojenja kompanije Rio Tinto, kao osnovu za daljnji, finalni proizvod, za koji kaže da će podići i ukupnu srpsku ekonomiju.

Pogon veći od rafinerije
“Na korak smo i do konkretnih sastanka s određenim kompanijama koje smo utvrdili. To je jedna važna komponenta ovog projekta”, rekla je Brnabić. Dodala je kako se nada da je Srbija danas jedan veliki korak bliže investicijskoj odluci kompanije Rio Tinto o otvaranju kemijskog postrojenja, čiji se početak izgradnje može očekivati krajem 2021. godine.

“To će za Loznicu i za ovu regiju značiti da imamo postrojenje koje je 20 posto veće od sadašnje rafinerije NIS-a u Pančevu, dužine 2,6 kilometara, širine 1,6 kilometara i to je samo pokazatelj koliko je ovo važno”, poručila je premijerka Srbije. Ona je rudarsku kompaniju posjetila da bi, kako kaže, zajedno s partnerima iz Rio Tinta obilježili kraj jedne važne faze u ovom projektu kao i njegov nastavak.

“Ovo je potencijal koji je važan ne samo za Loznicu, već za cijelu zemlju”, dodala je Brnabić i istaknula da je projekt koji provodi Rio Tinto Srbiju već stavio na svjetsku mapu, te da on doista može promijeniti cijelu zemlju. Ana Brnabić kaže da za nju postoje potencijalno tri velika dodatna sljedeća datuma koji su važni za Srbiju.

Navela je da bi veliki uspjeh za Srbiju bio dogovor s kompanijom Rio Tinto da svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje obavljaju u svom postrojenju, istraživačkom centru u Australiji, preseli u Srbiju. “Druga velika stvar će svakako biti početak izgradnje postrojenja. Nadamo se da to može biti krajem 2021. godine. I treća velika stvar, kada zajedno nađemo i potpišemo ugovor s trećim partnerom”, objasnila je premijerka.

Zalihe za 10% svjetskih potreba
Da bi Srbija mogla imati velike koristi od revolucije u autoindustriji, odnosno prelaska na električne automobile, poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prije nešto više od godinu dana sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Prema njegovim riječima, Kinezi bi mogli izgraditi tvornicu električnih vozila u zapadnoj Srbiji, na području od Prijepolja do Krupnja, gdje se nalazi ruda jadarit koja sadrži velike količine litija potrebnog za proizvodnju baterija za električne automobile. Vučić je tada rekao da Rio Tinto već razgovara s Kinezima o suradnji.

Kada počne eksploatacija jadarita u Srbiji, pretpostavlja se da će se moći dobiti litij koji će zadovoljiti 10 posto svjetskih potreba.

Kompanija Rio Tinto, koja je do sada uložila više od 200 milijuna dolara u razvoj projekta Jadro, prije nekoliko dana počela je tražiti usluge za inženjersko-geološka i geotehnička istraživanja, kao i nadzor nad relizacijom terenskih radova i laboratorijskih istraživanja. Otvoren je i natječaj za konzultanta za pripremu elaborata resursa i rezervi, kao i studije izvoljivosti za rudarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close