Republika Srpska posudila Srbiji struju vrijednu 50 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2022. u 22:00
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog tzv. bratskog dogovora Elektroprivreda RS električnu energiju ne prodaje već daje Elektroprivredi Srbije.

Republika Srpska od listopada prošle godine posuđuje struju Srbiji i tako joj pomaže da održi stabilnost elektroenergetskog sustava.

U Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) odbijaju otkriti detalje o toj suradnji, ali portal Capital.ba doznaje da je za samo četiri mjeseca isporučena električna energija vrijedna oko 38 milijuna eura.

Najviše isporučeno u prosincu
Budući da se dostupni podaci odnose samo na razdoblje od listopada do kraja siječnja, a isporuku je nastavljena, pretpostavlja se da je dosad, uključujući veljaču i ožujak, Srbiji posuđena struja vrijedna više od 50 milijuna eura. Najviše struje iz RS u Srbiju otišlo je u prosincu prošle godine. Isporučeno je 69.860 megavata, koji prema fakturama vrijede 17,3 milijuna eura.

U studenome posuđena je struja vrijedna 4,2 milijuna eura, dok je u listopadu ERS u sustav Elektroprivrede Srbije (EPS) prebacio 18.876 megavata struje tadašnje tržišne vrijednost od oko 3,7 milijuna eura.

Zaključno sa siječnjem ove godine, u Srbiju je otišlo oko 155.000 megavata električne energije vrijedne oko 245 eura po megavatsatu. Riječ je o struji koja se mogla prodati na europskom tržištu, gdje bi se i u najnepovoljnijem slučaju ostvarili jednaki prihodi.

Jer Srbija je u međuvremenu uvozila struju i iz drugih zemalja i plaćala je po znatno višoj cijeni. Međutim, Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH, prošle godine je objavio kako postoji “bratski dogovor” RS i Srbije.

38

milijuna eura vrijedi struja koju je RS dala Srbiji od listopada do kraja siječnja

“Mi tu energiju ne želimo prodati Srbiji, iskoristiti ovaj trenutak da nešto zaradimo, već ćemo je ustupiti uz dogovor da nam se vrati u istim količinama”, rekao je Dodik u listopadu prošle godine.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, zahvalio je i poručio kako će struja biti vraćena kada se u rad pusti blok B1 u TE Nikola Tesla (TENT), najvećoj termoelektrani u Srbiji.

No ekonomisti i mali dioničari ERS-a poručuju kako korporativno upravljanje ne pozna bratske odnose i emocije.

“To bi trebao biti čisti poslovni odnos, posebno u kompanijama gdje postoje mali privatni dioničari, a to je slučaj s ERS-om i s nekim drugim kompanijama. Međutim ti mali dioničari se ništa ne pitaju i odluke se donose na državnoj političkoj razini”, kaže Milan Ćulibrk, ekonomist i glavni urednik beogradskog tjednika NIN.

Kupuju po svjetskim cijenama
On dodaje da procjene pokazuju kako će Srbija u prva tri mjeseca ove godine na uvoz struje potrošiti više od 500 milijuna eura, prije svega zbog lošeg i neodgovornog upravljanja EPS-om.

“Srbija trenutačno kupuje struju na svjetskom tržištu po svjetskim cijenama. Prema informacijama, megavat je u jednom trenutku plaćala i 575 eura. Ako plaća tu struju drugima, ne vidim u čemu je problem da se to plati i RS.

Razumijem prijateljske odnose, podršku i pomoć, ali ako se netko bavi biznisom, valjda bi se trebao baviti vlastitom kompanijom, a tek onda širim društvenim interesima”, objašnjava Ćulibrk.

Iz Udruženja manjinskih dioničara energetskog sektora ocjenjuju kako ERS zloupotrebljava svoj položaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close