Rekordan iznos dividende u Luci Koper, dioničari dijele 35 milijuna eura

Autor: Mladen Miletić , 29. lipanj 2023. u 22:00
Luka Koper uspjela je preuzeti i neke tradicionalne poslove sjevernoeuropskih pristaništa/PD

U prvom tromjesečju pretovareno je 5,7 milijuna tona uz 4% više spremnika te 32% više automobila nego lani. Rast poslovanja u Kopru izraženiji je nego u Trstu, dok Rijeka bilježi pad.

Nakon godinu i pol dana promjena na čelu Uprave Luke Koper – dosadašnji predsjednik Boštjan Napast ustupio je mjesto svojoj nasljednici, dosadašnjoj članici Uprave Nevenki Kržan koja će voditi poduzeće do imenovanja dva nova člana vodstva uspješne slovenske kompanije čiji su dioničari na skupštini podržali prijedlog da se od 50 milijuna eura dobiti 35 milijuna eura namijeni za podjelu dividendi.

To je ujedno i rekordna podjela dobiti Luke Koper, prenosi ljubljansko Delo. Za svaku dionicu će se tako 31. kolovoza dioničarima isplatiti po 2,5 eura bruto, a preostalih 15 milijuna eura ostat će neraspodijeljeno.

Prazni kontejneri
Prije odlaska na dvodnevni odmor Napast je iznio podatke o nekim rekordnim lanjskim podacima o poslovnim rezultatima koji kažu da je u 2022. ostvareno 313 milijuna eura prihoda i više od 73 milijuna eura čistog poslovnog rezultata.

Dioničari većinskog državnog vlasnika iz Slovenskog državnog holdinga, s druge strane, nisu podržali prijedlog o povećanju dnevnica za sastanke i plaće nadzornika. Uprava je predlagala da svaki nadzornik za obavljanje svoje funkcije dobije 21 tisuće eura godišnje bruto te još po 360 eura bruto za svako sudjelovanje na sjednicama odbora.

Na skupštini je mali dioničar Viktor Udovič dosadašnjem predsjedniku Uprave osporio podatak da su lani dosegnuti rekordni rezultati navodeći da je 2018. godine ostvareno više od 24 milijuna pretovara. Udovič je upozorio na manji pretovara generalnih tereta i niži pretovar rasutih tereta te na činjenicu da se u ukupnom pretovaru povećao udio praznih kontejnera, na što je Napast odgovorio da je bilo više praznih kontejnera, ali i da je to posljedica slabijeg izvoza srednjeeuropskih država na strana tržišta. No, takav omjer nije uzdrmao poslovanje budući da manipulacija praznim spremnicima nema cjenovnu razliku u odnosu na onu s punim.

“U Luci i dalje bilježimo rast pretovara, posebno jer smo uspjeli dogovoriti nove poslove i preuzeti dio tereta koji je inače bio vezan za sjevernoeuropska pristaništa te je preusmjeren na Luku Koper. Vlasnici brodova optimistični su u pogledu Luke Koper za ovu godinu”, odgovorio je Napast predstavivši i poslovanje za prvo tromjesječje 2023.

Dosegnuto je 5,7 milijuna tona pretovara (3% manje nego lani), ali je pretovareno i 4% više spremnika te 32% više automobila. Rast poslovanja u Kopru izraženiji je nego u Trstu, dok se u istom razdoblju u Rijeci dogodio pad. Izraženije smanjenje pretovara rasutih tereta Napast je pripisao situaciji sa željeznicom jer imaju više narudžbi nego što vlakovi prevezu tereta.

Nova zapošljavanja
Udovič je također bio kritičan i prema državnim vlasnicima zbog otezanja u izboru predsjednika i članova Uprave budući da natječaj još nije raspisan. “Vlasnici si ne bi smjeli dozvoliti toliko mjeseci upravljanja s polovičnom i privremenom Upravom te bi puno prije morali misliti o primjerenim kandidatima primjerenim obrazovanjem iz područja logistike”, rekao je Udovič.

Na upit Dela namjerava li se kandidirati za trajnu šeficu Uprave, Nevenka Kržan nije dala odgovor, ali je zato poručila:  Zadaće dvočlanske uprave koja preuzima vođenje bit će poboljšanja na području ulaganja kao i unaprjeđenje poslovanja s ciljem da 2026. uz drugi kolosijek imamo još veći promet.

Do kraja godine samo na kontejnerskom terminalu zaposlit ćemo dodatnih 100 djelatnika. Ne vidim problem u tome što ostajemo na samo dva člana Uprave i što je pritom jedan od njih poslovni direktor jer smo i do sada dobro funkcionirali. Vodeći operativci znaju svoj posao”, izjavila je Kržan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close