Regija udvostručuje svoje solarne kapacitete, i Hrvatska među dominantnijim tržištima

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2023. u 15:59
Solarna energija značajno je napredovala u zemljama jugoistočne Europe/Shutterstock

Solarna energija značajno je napredovala u zemljama jugoistočne Europe, s udjelom od 14,1% u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regiji na kraju 2022.

Očekuje se da će sve zemlje jugoistočne Europe (SEE) barem udvostručiti svoje solarne kapacitete, dok će hidroenergija vjerojatno ostati glavni obnovljivi izvor energije u regiji, objavila je nizozemska korporativna konzultantska tvrtka Solarplaza International, prenosi Iindikator.ba.

Solarna energija značajno je napredovala u zemljama jugoistočne Europe, s udjelom od 14,1% u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regiji na kraju 2022., što je porast u odnosu na 10,1% prethodne godine, navodi Solarplaza International u izvršnom sažetku. pripremljeni materijali prije njihovu konferenciju Solarplaza Summit Balkans, koja predstavlja pregled regionalnog balkanskog solarnog fotonaponskog (PV) tržišta u 2023.

Bugarska je najdominantnije tržište u regiji, koja također uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, s kumulativnim PV kapacitetom od 2 GW do kraja 2022., prema Solarplazi.

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udio obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije – 63% odnosno 52%. S druge strane, Kosovo ima mješavinu električne energije s najvećim udjelom ugljika u relativnom smislu s udjelom obnovljive energije od samo 6,3%.

Do kraja 2022. fosilna goriva činila su više od 53% proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori činili 32,7% ukupne proizvodnje, prema Solarplazi.Cilj Europske unije da do 2030. postigne 45% obnovljive energije rezultirat će značajnim rastom broja solarnih projekata.

Međutim, ključno je primijeniti mjere koje osiguravaju da se taj rast može dogoditi. Ključno je razvijati velike solarne projekte i stvoriti uvjete da ih mreža može prihvatiti. Potreban je razvoj baterijske pohrane, pojednostavljeno izdavanje dozvola, kvalificirana radna snaga, otporni lanci opskrbe i stabilno regulatorno okruženje koje može privući ulagače. 

Komentirajte prvi

New Report

Close