Raste cijena kukuruza u regiji jer Kina povećava uzgoj svinja

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2021. u 22:00
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Kinezi su već kupili veći dio jesenske žetve te žitarice u Bosni i Hercegovini, dok Srbija dogovara značajniji izvoz od listopada.

Cijena kukuruza u Republici Srpskoj početkom ove godine dosegla je i do 0,46 KM (oko 0,23 eura) po kilogramu, tako je ta žitarica za osam feninga skuplja u odnosu kraj prošle godine, kada je kilogram stajao 0,3 marke po kilogramu, a poljoprivrednici ističu da već dugo cijena nije bila bolja. Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je razlog većih cijena najviše to što je Kina otkupila velike količine. “Kina podiže proizvodnju svinja na svom tržištu za 10 do 15 posto, a da bi to postigla prvo je krenula s osiguranjem dovoljnih količina stočne hrane, prije svega žitarica”, objasnio je Marinković za Nezavisne novine.

Usaglašavanje propisa

Prema njegovim riječima, zbog toga su Kinezi prošle jeseni svoje brodove poslali u Crno more gdje su ukrcavali sve vrste žitarica i sastojaka za stočnu hranu. “Oni su preuzeli najveći dio jesenske žetve i kod nas i u zemljama regije, što je izazvalo poremećaj, tako da sve poljoprivredne kulture bilježe nesvakidašnji porast cijena”, rekao je Marinković.

23,5 eura

za sto kilograma sadašnja je cijena kukuruza u RS

Tako je krajem siječnja ove godine Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije, najavio je da će ovih dana biti potpisan protokol o izvozu srpskog kukuruza u Kinu. A prema riječima Vukosava Sakovića iz Poslovnog udruženja Žita Srbije, značajniji izvoz kukuruza u Kinu može se očekivati od listopada, sa žitaricom iz ovogodišnjeg uroda, a proizvođači se mogu nadati povećanju cijene. Naime, raspoložive količine kukuruza za izvoz, kojeg prema podacima Ministarstva poljoprivrede ima oko 3,8 milijuna tona, rezervirane su nekoliko mjeseci unaprijed.

“Želja Srbije je bila da kinesko tržište otvori i na tome je Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radilo. Krajem 2019. Službeno izaslanstvo iz Kine posjetilo je Ministarstvo poljoprivrede zbog usaglašavanja fitonasanitarnih uvjeta za izvoz kukuruza. Kinezi su posjetili i velike srpske izvoznike i skladištare”, dodao je Saković.

On je ocijenio da je tehnički dio posla koji je uslijedio potrajao nešto duže, vjerojatno i zbog pandemije koronavirusa, te je do usaglašavanja propisa došlo tek prije nekoliko dana.

Nepovoljno za stočare

Međutim, BiH stočari sada imaju još veće probleme, jer kako kaže Stojan Marinković, kada se uzmu sadašnje cijene žitarica s jedne strane, i jako niske cijene mesa s druge strane, dobije se još jedan korak prema propasti domaćih stočara.

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, ističe da bez obzira na to što je cijena rekordna poljoprivredni proizvođači nemaju kukuruza kojeg bi prodali za 46 KM (oko 23,5 eura) za sto kilograma. “Mi smo najesen kukuruz prodavali po cijeni od 26 do 32 feninga za kilogram jer je malo poljoprivrednika koji imaju mogućnost skladištenja i čuvanja kukuruza da bi mogli čekati bolju cijenu, kakva je trenutačno”, ističe Radić.

On dodaje i da će sadašnja visoka cijena te žitarice utjecati na to da se stočari teže odluče za uzgoj velikih grla stoke.

Da je visoka cijena kukuruza dobra samo za ratare koji se bave isključivo proizvodnjom kukuruza, smatra i Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberija.

“Sadašnja cijena kukuruza jako je dobra samo za one ratare koji se bave proizvodnjom kukuruza, ali za poljoprivrednike koji se bave i stočarstvom to nikako nije dobro jer ne mogu na taj način hraniti stoku, a znamo da su cijene mesa jako niske”, rekao je Maletić.

Komentirajte prvi

New Report

Close