Rast inflacije u Bosni i Hercegovini i drugi mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2023. u 20:00
foto: unsplash

U razdoblju siječanj-rujan inflacija je iznosila 7,6 posto, a najviše su pridonijele cijene hrane i pića koje su porasle za 12,9 posto.

Inflacija u Bosni i Hercegovini je u rujnu zabilježila rast od 0,6 posto u odnosu na kolovoz, što je drugi uzastopni mjesec rasta indeksa potrošačkih cijena. Na godišnjoj razini zabilježen je prosječan rast razine cijena od 4,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH. Na mjesečnoj razini rast cijena zabilježen je u gotovo svim odjeljcima, a najviše su poskupjeli odjeća i obuća za 2,9 posto te prijevoz za 2,4 posto. Promatrano na godišnjoj razini, nakon prošlomjesečnog ubrzanja na 4,7 posto, inflacija ponovno usporava, no ukupnoj stopi inflacije i dalje najviše pridonose cijene hrane. Na godišnjoj razini u rujnu ove godine u odnosu na rujan prošle godine najviše su porasle cijene ostalih dobara i usluga za 9,1%, te namještaja i kućanskih aparata za 8,5%, dok je pad cijena zabilježen u prijevozu segmentu za 4,2% te odjeće i obuće za 7,2%.

U razdoblju siječanj-rujan inflacija je iznosila 7,6 posto, a najviše su pridonijele cijene hrane i pića koje su porasle za 12,9 posto. Rezultati ankete Centralne banke BiH provedene u rujnu ukazuju na relativno ublažavanje kratkoročnih inflatornih očekivanja za tekuću godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close