Radnici neće dobiti potraživanja jer Metalac Termochem nema imovinu

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2021. u 22:00
Radnici će od vlade pokušati dobiti pomoć da ne završe bez posla i plaća koje su zaradili/Pixabay

Metalac Termochem, crnogorski proizvođač strojeva i opreme za građevinarstvo, u stečaju je od 21. listopada ove godine.

Iako su se radnici nikšićke tvrtke Metalac Termochem nadali da će od stečajnog upravitelja Dragana Smolovića dobiti neku pozitivnu informaciju, prevarili su se. Doznali su da od svojih potraživanja neće dobiti ništa jer tvrtka koja je u stečaju od 21. listopada ove godine nema imovinu, pišu Vijesti.

Vlasnik Metalca, češka kompanija Termochem, 2016. godine, prilikom kupovine nikšičkog proizvođača strojeva i opreme za građevinarstvo u stečaju, osnovala je dvije tvrtke –Termochem Spol, na koju je prebačena imovina i Metalac Termochem, u kojoj su zaposleni radnici.

Česi su pokrenuli proizvodnju, ali su je zaustavili 27. prosinca 2019. zbog, kako su objašnjavali radnici, nedostatka plina i sirovina.

Tvornica više puta opljačkana

Nastavak rada najavljivan je nekoliko puta, ali je svaki put odgođen uz objašnjenje da nije osiguran novac za pokretanje proizvodnje, te da je vlasnik iz Češke u financijskim problemima.

“Prema informacijama s web stranice za nekretnine ova tvrtka nema nekretnine. To znači da su radnici u vrlo nepovoljnom položaju budući da tvrtka nema stečajnu masu, nema sredstava iz koje se mogu naplatiti. Prema zakonu imaju pravo ostvariti dio svojih potraživanja od Fonda rada. Čekam da se pojavi vlasnik da obavi primopredaju dužnosti, da preuzmem upravljanje tvrtkom. Nakon toga nastavlja se postupak stečaja”, rekao je Smolović koji je s radnicima održao sastanak ispred ulaza u tvornicu.

39

radnika zaposleno je na neodređeno vrijeme u Metalac Termochemu

U razgovoru sa stečajnim upraviteljem radnici su pokušavali objasniti da nisu oni krivi što se vlasnik izgubio “bez traga i glasa”, a radnike ostavio na cjedilu.

Radnik Radonja Marić rekao je stečajnom upravitelju da je u tvrtki, od kad je prekinuta proizvodnja, nekoliko puta pljačkana imovina, dok je njegov kolega Ratko Raičević dodao kako imaju neslužbenu informaciju kako je tvrtka Termochem Spol, na koju se vodi imovina Metalca, prodana.

Odgovorna je bivša vlast’

“Češka kompanija Termochem Spol kupila je imovinu Metalca u stečaju i osnovala tvrtku Metalac Termochem s kapitalom od jednog eura, kao društvo s ograničenom odgovornošću. Kada smo počinjali raditi zapošljavani smo u Metalcu Termochem.

Kasnije je osnovano i predstavništvo Termochem Spola na istoj adresi. Mi smo tražili bilo kakav posao budući da ljudi ne rade dvije godine”, objasnio je Raičević.

On je dodao da je kada je Metalac prvi put privatiziran Metalna Nova iz Maribora prenijela svu imovinu na tvrtku Metalac, dok Termochem Spol to nije uradio.

“Za ovo je odgovorna bivša vlast. Što smo mi mogli uraditi, nitko nas ništa nije pitao? U tom trenutku imali smo rješenja za rad na određeno vrijeme. Na neodređeno vrijeme zaposleno je 39 radnika. Fond rada isplaćuje šest minimalnih plaća, a mi od vas tražimo da zaštitite naša prava”, rekao je Raičević stečajnom upravitelju.

Smolović je odgovorio kako im je došao reći istinu, a ne davati lažna obećanja. Radnici će pokušati od vlade i resornog ministarstva, kojima su se obraćali više puta, dobiti pomoć da ne završe na zavodu za zapošljavanje bez isplaćenih potraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close