Računi vodenog parka Aquana blokirani, nema novca za plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2022. u 10:42
Zemljište je uknjiženo kao imovinaGrada Banja Luka, a Aquana je samo korisnik/PD

Akumulirani gubitak javnog poduzeća u vlasništvu Grada Banja Luka iznosi 6,5 milijuna eura, ali planira se gradnja olimpijskog bazena, tobogana i drugih sadržaja.

Vodeni park Aquana trebao je biti banjalučki biser turizma, ali je postao teret. Nova gradska vlast, vodstvo kompanije, kao niti njihovi prethodnici, dosad nisu pronašli rješenje koje bi omogućilo da to javno poduzeće u vlasništvu Grada Banja Luka izađe iz dugova, piše Capital.ba.

U prvoj polovici godine Aquana je ostvarila gubitak od 310.426 KM (oko 158.000 eura), što je nastavak negativnog trenda iz prethodnih godina, kaže Velibor Vukajlović, v.d. direktora kompanije.

“U odnosu na isto razdoblje prošle godine rezultat je lošiji, iako su prihodi povećani za 6%, dok su rashodi veći za 19%”, rekao je Vukajlović. Najveća stavka u rashodima je ona za energente i to za lož ulje i gorivo. Usto, porasla je i cijena električne energije.

Povećane su plaće radnicima, te uključena isplata toplog obroka. No, veliki su problem nagomilani dugovi. Među ostalim, tu je dug Poreznoj upravi RS od oko 600.000 KM.

Aquana je prošle godine uplatila za poreze i doprinose ukupno 237.940 KM i 54.854 KM poreza na nekretnine.

Novi dobavljači
Također, tu je i dug prema tvrtki Novoteks, koji iznosi 3,1 milijun KM. Vukajlović kaže da se taj dug “servisira u skladu s mogućnostima”. Međutim, Novoteks je raskinuo ugovor s Aquanom za isporuku hrane i pića. Vukajlović tvrdi da je Novoteks jednostrano raskinuo ugovor početkom lipnja.

“Prvo su tražili da prihvatimo poskupljenje zbog rasta svih cijena na tržištu. Tražili su potpisivanje aneksa ugovora, ali nismo prihvatili. Prema Zakonu o javnim nabavama mi to niti ne možemo uraditi. Poslali su nam objašnjenje da je to bio razlog za raskid ugovora.

6

posto povećani su prihodi vodenog parka u prvih šest mjeseci 2022.

Potom smo raspisali nove natječaje kako bi osigurali opskrbu potrebnom robom. Sklopili smo ugovore s novim dobavljačima”, objasnio je Vukajlović. Dodao je da akumulirani gubitak Aquane 30. lipnja ove godine iznosio 12,8 milijuna KM (oko 6,5 mil. eura).

Na pitanje kako to riješiti, Vukajlović kaže da je riječ o složenom problemu. “Uprava s Nadzornim odborom i Gradom Banja Luka radi na tome da poduzeće posluje i bude na usluzi građanima”, rekao je i dodao da to znači povećanje svih prihoda, brižan odnos prema sredstvima kompanije, smanjivanje rashoda, a da se ne ugrozi normalno poslovanje.

Budući da je u sve poteze Aquane uključeno najviše vodstvo Grada Banja Luka portal Capital pitao je banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića koje mjere će se poduzeti da se kompanija spasi od propasti.

Stanivuković je odgovorio da se Grad Banja Luka usredotočio na gašenje požara koji se razbuktao zbog problema s Novoteksom. Potvrdio je da je Novoteks blokirao račune Aquane nakon raskidanja ugovora.

“Imamo objekt koji ne može funkcionirati, ali direktor se nekako snalazi da održi poslovnu aktivnost. Imamo neke zalihe roba, ali tek sada nam dolaze problemi jer se postavlja pitanje kako će se isplatiti plaće radnicima za kolovoz”, objasnio je Stanivuković.

Aquana ima 54 radnika u stalnom radnom odnosu, a za sezonu je angažirano još osam, te osam spasitelja. Stavuković smatra da se iza raskida ugovora između Aquane i Novoteksa kriju drugi motivi.

“Novoteks je raskinuo ugovor jer ne želi da im se povećaju dugovi. Planirali su da te dugove naplate tako što će uzeti zemljište vodenog parka, ali kada su shvatili da to nije moguće raskinuli su ugovor”, rekao je Stanivuković.

Počinju pregovori
Dodao je da je zemljište u Boriku, čija se vrijednost procenjuje na nekoliko desetaka milijuna KM, uknjiženo kao imovina Grada Banja Luka, a Aquana je samo korisnik. On je dodao je kako je sada prioritet da se računi odblokiraju i to kroz pregovore s Novoteksom.

“Ako uspijemo odblokirati račune i budemo u mogućnosti servisirati redovne obveze postoji plan kako da se Aquana izvuče iz problema”, istaknuo je Stanivuković. Spas vidi u novim investicijama. “U sklopu vodenog parka planiramo graditi vanjski olimpijski bazen, još jedan tobogan i druge sadržaje, da pokušamo povećati prihode”, najavio je gradonačelnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close