Puštena u rad prva CG hidroelektrana u vlasništvu općine

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2021. u 22:00
Mala hidroelektrana Miolje polje u Beranama/SHUTTERSTOCK

Riječ je o prvoj elektrani u Crnoj Gori koja se nalazi u vlasništvu jedne općine, odnosno tvrtke čiji je osnivač općina.

Mala hidroelektrana Miolje polje, koja je izgrađena na gradskom vodovodu u Beranama, puštena je u rad. Riječ je o prvoj elektrani u Crnoj Gori koja se nalazi u vlasništvu jedne općine, odnosno tvrtke čiji je osnivač općina, javlja list Dan.

Da su, nakon probnog rada, počeli s proizvodnjom prvih kilovata struje potvrđeno je i iz tvrtke Benergo, koju je osnovala Općina Berane s ciljem da se bavi proizvodnjom, prijenosom, distribucijom i trgovinom električnom energijom.

“Nedavno smo potpisali ugovor s Crnogorskim operaterom tržišta električne energije (COTEE) o poticajnoj cijeni struje iz obnovljivih izvora energije”, kaže Nikola Ćojbašić, direktor Benerga. On dodaje da je riječ o isplativoj investiciji jer će mala hidroelektrana mjesečno ostvarivati prihod od oko 20.000 eura.

“Ova mala hidroelektrana ima snagu od oko 300 kilovata, što znači da će na godišnjoj razini proizvoditi struju vrijednu oko 250.000 eura. Zna se da mi proizvedenu struju ne možemo izravno koristiti, već da je moramo usmjeravati prema elektroenergetskom sustavu Crne Gore, što je već i urađeno. Ali, naša tvrtka će dobivati novac od prodane struje, što potvrđuje da se dugoročno radi o isplativom projektu”, objasnio je Ćojbašić.

Iz tvrtke Benergo uvjeravaju da je riječ o čistom ekološkom projektu i da mala hidroelektrana neće negativno utjecati na kvalitetu vode u gradskom vodovodu.

“Potpuno je netočno da će postavljanje postrojenja na gradskom vodovodu za potrebe hidroelektrane štetno utjecati na vodu koju piju potrošači u Beranama.

U razvijenim zemljama Europe izgrađeno je dosta elektrana na sličnom načelu, što pokazuje da proces proizvodnje električne energije ne mijenja kvalitetu pitke vode. Građani će i dalje imati kvalitetnu i urednu opskrbu vodom”, poručili su iz tvrtke Benergo.

Prije nekoliko dana Gradska skupština dala je suglasnost na odluku o kreditnom zaduženju tvrtke Benergo od 920.000 eura.

Benergo se mora kreditno zadužiti za refinanciranje postojećeg kredita u Prvoj banci Crne Gore u iznosu od 750.000 eura i za osiguranje sredstava za plaćanje dospjelih obveza prema dobavljačima u iznosu od 170.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close