Prvo će se od krize oporaviti metalska i obućarska industrija

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2020. u 21:59
Prvi znakovi poboljšanja gospodarstva BiH mogu se očekivati krajem 2021. godine, smatraju ekonomski analitičari

Ugostiteljstvo će kasniti za ostalim sektorima tri ili četiri mjeseca”, rekao je Radivojac.

Prve znakove oporavka gospodarstva BiH možemo očekivati krajem 2021. godine, što će najviše ovisiti o situaciji u zemljama zapadne Europe, s kojima BiH ostvaruje više od dvije trećine vanjske trgovine. Mišljenje je to ekonomskih stručnjaka i analitičara koji su u razgovoru za Nezavisne novine suglasni da je trenutačno nezahvalno prognozirati oporavak jer se još ne zna koliko će pandemija koronavirusa trajati.

Tako Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS, kaže da postoje razlike među kompanijama iz istog sektora jer to ovisi o njihovim partnerima. Prema njegovim riječima, prve će se oporaviti kompanije koje kroz pandemiju prođu s najmanjom štetom, koja zadrže likvidnost, broj radnika i tržište. Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kaže da se prvi znakovi poboljšanja mogu očekivati najvjerojatnije već krajem 2021. te da je ekonomija BiH izravno podložna utjecaju tržišta s kojima je najviše povezana, kao što su ona u Njemačkoj i Austriji.

“Najznačajnije što će se dogoditi s globalnim lancima dobavljača koji su povezani s našim poduzetnicima jest da će veliki lanci pokušati povući s dalekih destinacija jer time žele smanjiti rizik i okrenut će se bližim destinacijama, kao što je Zapadni Balkan”, objasnio je Jašarspahić. Istaknuo je da bi to svakako trebali iskoristiti poduzetnici u BiH. Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Banja Luci, rekao je da će se gospodarstvo u BiH vratiti u stanje kakvo je bilo prije pandemije šest mjeseci nakon što se oporave zemlje EU. Dodao je da više od dvije trećine vanjske trgovine BiH ovisi o razmjeni sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Italijom, Austrijom i Njemačkom. “Prvi će se oporaviti sektori koje su povezani sa zemljama EU, kao što su metalska i obućarska industrija.

Ugostiteljstvo će kasniti za ostalim sektorima tri ili četiri mjeseca”, rekao je Radivojac. S druge strane, Admir Čavalić, ekonomski analitičar, drži da će sektor ugostiteljstva najviše osjetiti poboljšanje jer je bio u najvećem gubitku i može očekivati i stope rasta od 20 ili 30%.

Komentirajte prvi

New Report

Close