Prvi mljekomat u Beogradu, u najavi su još barem tri

Autor: Miroslav Kuskunović , 04. kolovoz 2023. u 21:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Cilj projekta je da s jedne strane podrži domaće proizvođače mlijeka kako bi imali fer cijene za rad, a s druge da omogući stanovnicima gradova da dođu do domaćeg mlijeka.

Prvi mljekomat u Beogradu počeo je raditi prošlog mjeseca u Srbiji u trgovini IDEA SUPER na Bežanijskoj kosi, a do rujna će i u drugim dijelovima grada potrošačima biti dostupno svježe mlijeko direktno s farme. “Otvorili smo prvi mljekomat u Beogradu. Brzo smo se dogovorili s predstavnicima Mercatora. Do rujna planiramo pokriti još tri lokacije u gradu koje mogu biti u trgovinama ili u okviru tržnica. Očekivali smo velik interes za kravlje mlijeko, ali je značajna zainteresiranost i za kozje, izjavio je Marko Krsmančić nositelj projekta i osnivač brenda Mlijeko i mlijeko. Krsmančić, koji se godinama profesionalno bavio rukometom i živio u inozemstvu, odlučio je da ideju koju je video u Austriji oživi u Srbiji. “Video sam kako funkcioniraju mljekomati postavljeni uz farme u Austriji i Njemačkoj unutar velikih supermarketa, i došao na ideju da pokrenem lanac mljekomata u Srbiji”, izjavio je bivši sportaš.

Cilj projekta je da s jedne strane podrži domaće proizvođače mlijeka kako bi imali fer cijene za rad, a s druge da omogući stanovnicima gradova da dođu do domaćeg mlijeka. “Želimo osigurati pouzdanu opskrbu svježim, domaćim kravljim i kozjim mlijekom s lokalnih farmi. Mnogo farmi sam obišao i vidio da proizvođači imaju probleme. Tražimo farmere koji mogu osigurati kvalitetno mlijeko i dugoročnu suradnju”.

U mljekomat u Beogradu kravlje mlijeko stiže iz farme Glišić iz Deliblata kod Kovina, a kozje iz gazdinstva Denić iz Radinca kod Smedereva. Mlijeko do mljekomata stiže vrlo brzo nakon mužnje, a analizu redovno rade, kaže Krsmančić.

Na mljekomatu u Beogradu dostupno je kravlje mlijeko po cijeni od 200 dinara za litru i kozje po cijeni od 250 dinara za litru. Potrošači mogu preuzeti mlijeko u staklenoj boci za koju se plaća 100 dinara, i koja se može koristiti za svaku sljedeću nabavu mlijeka. Također, mlijeko iz mljekomata može se natočiti u vlastitu bocu. Automate za mlijeko, dnevnog kapaciteta 200 litara, nabavlja od talijanskog proizvođača koji posluje više od 20 godina i koji omogućava korištenje staklenih boca, kako se ne bi moralo mlijeko točiti u plastične boce. Mljekomat u Beogradu će se sljedećih dana naći i na platformi Mlekomap na kojoj se mogu pronaći lokacije proizvođača mlijeka “na flašu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close