Propalo iznajmljivanje stanova na dan i nema izgleda da će se situacija uskoro popraviti

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2021. u 07:13
Odustalo je oko 40% stanodavaca/SHUTTERSTOCK

Stanovi za kraći boravak gostiju sada se iznajmljuju mjesečno, za stanovanje ili kao poslovni prostor.

Od 900 stanova koji su do početka pandemije izdavani na dan u Beogradu, glavnom gradu Srbije, jedna specijalizirana agencija u ovom trenutku oglašava oko 500.

Vlasnici ostalih stanova u međuvremenu su odustali od tog posla i nekretnine iznajmljuju mjesečno, za stanovanje ili kao poslovni prostor, piše Politika.

Ranije unosan posao, nuđenje smještaja za kraći boravak stranih turista u Srbiji, trenutačno samo preživljava, a nema niti izgleda da će se situacija uskoro popraviti.

“Tijekom prošle godine bila je katastrofa, a sada je samo loše. Situacija se malo stabilizirala. Odustalo je oko 40 posto stanodavaca, a preostali rade tek kada naiđe netko iz Srbije koji u Beograd dolazi poslom ili zbog liječenja.

Domaći gosti iz unutrašnjosti ostaju najviše dva dana, dok stranaca nema”, kaže djelatnik jedne velike agencije za iznajmljivanje stanova u Beogradu. On ne vjeruje da će se situacija ikad vratiti na razdoblje prije pandemije, kao niti da je realno očekivati kako će se nešto bitno promijeniti za godinu-dvije.

Brojne otkazane rezervacije

“Države često mijenjaju uvjete putovanja. Događalo nam se da imamo dobre rezervacije od čak 10 dana, a da se onda gosti jave i odustanu jer im je otkazan let ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg ne mogu doći.

Najveći problem su testovi na koronu koji su uvjet za prelazak granice i ljudi putuju samo ako moraju, najčešće zbog posla. Posljednjih mjeseci gotovo da nema stranaca, nema niti naših iseljenika koji su dolazili na odmor. Krajem prošle godine bilo je rezervacija po nekoliko dana iz Italije i Švicarske, uglavnom zbog dentalnog turizma”, kaže sugovornik beogradskog lista, ali i to je stalo.

Na pitanje jesu li se mijenjale cijene i je li sada jeftinije iznajmiti takav smještaj nego ranije, odgovara da nisu, ali da je izbor velik i da svatko može pronaći ono što mu treba, što je ranije bilo teško jer se u Beogradu uvijek tražio krevet više.

“Svojim partnerima iznajmljivačima savjetujemo da se oglašavaju na što više mjesta, da koriste društvene mreže i da pokušaju održati posao kako bi možda jednog dana opet nastavili sa suradnjom”, navodi sugovornik Politike.

Ostali bez pomoći države

I dok su iznajmljivači nekretnina na dan počeli zatvarati posao koji je tek krenuo, ponuda stanova za mjesečni zakup naglo je porasla. Zakupci stanova koji su ranijih godina zbog manjka nekretnina u središtu grada i visokih cijena otišli u predgrađe opet se mogu doseliti bliže središtu.

Na tržištu se nude renovirani stanovi u odličnom stanju, po prihvatljivim cijenama. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta, kaže kako očekuje da će Beograd ponovno postati tražena destinacija, ali da je i dalje neizvjesno kada će se to dogoditi.

“Posao koji je u glavnom gradu bio dominantan, smještaj na dan, u ovom trenutku je gotovo zaustavljen. Država ih nije prepoznala prilikom dodjeljivanja pomoći koja je otišla samo za hotele, i budući da 14 mjeseci nema gostiju mnogi su odustali. Oporavak ne očekujem u sljedećih godinu dana jer je za to potrebna velika potražnja”, objašnjava Seničić.

On dodaje da su oni koji su unajmljivali tuđe stanove, a onda ih iznajmljivali na dan već odavno odustali jer nemaju novca za plaćanje visokih troškova.

Prostor koji se otvorio na tom tržištu, dodaje direktor Yute, sada bi mogli iskoristiti domaći hoteli i dobrom politikom cijena privući goste.

Komentirajte prvi

New Report

Close