Priključeno 80 solarnih elektrana u BiH, čeka još 116

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2023. u 21:00
Foto: Shutterstock

Hercegovina je u nekoliko godina došla do brojke od 237 malih solarnih elektrana, ukupne instalirane snage oko 40 megavata.

Zbog velikog broja sunčanih dana, Hercegovina je odličan teren za iskorištavanje izvora, sunca, vjetra i vode za proizvodnju energije, zbog čega je zanimljiva domaćim i stranim investitorima.

Samo ove godine na mrežu je priključeno 80 elektrana, a još 116 čeka puštanje u pogon. Od početka priče o prednostima korištenja sunčeve energije za proizvodnju električne energije, i tek nekoliko solarnih elektrana, Hercegovina je u nekoliko godina došla do brojke od 237 malih solarnih elektrana, ukupne instalirane snage oko 40 megavata. Na mreži će biti i veliki proizvođači koji su od resornog ministarstva dobili koncesiju na deset i više godina.

– Svakako možemo govoriti o proširenju, rekao je tajnik Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Aleksandar Jegdić. Investitori su domaći gospodarstvenici ili fizičke osobe, ali i inozemne tvrtke. Neki izračuni govore da se uloženo vrati za pet do sedam godina, a da preostalih deset do petnaest, koliko iznosi životni vijek panela, ide u dobit.

– Počelo se montirati u travnju. Dovršen je početkom kolovoza i pušten u probni rad. Koliko je to isplativo vidjet ćemo vremenom, istaknuo je Ranko Medan iz tvrtke Tatjana Energy Ljubinje. Osim Ljubinja, po broju novih pogona prednjače Nevesinje i Bileć. Kada planirani “zeleni” kilovati prorade u Bileći se nadaju dvomilionskom priljevu u proračun, a slične pogodnosti očekuju i u Nevesinju.

Postavlja se pitanje kolika je maksimalna kvota zelenih kilovata i je li kapacitet postojeće distribucijske mreže dovoljan za svu količinu nove energije. Elektro Hercegovina je s postojećom infrastrukturom blizu “crvene linije”. Oni imaju obvezu priključiti nove proizvođače, a solarne elektrane nakon toga nisu dužne plaćati mrežarinu.

– Tehnički smo sve ispoštovali i dobili onoliko koliko mreža može podnijeti kako ne bismo pravili probleme potrošačima, kazao je direktor Elektro Hercegovine Ognjen Kuljić.

Komentirajte prvi

New Report

Close