Previše su četiri mjeseca čekanja na dozvole za postavljanje solara

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na skupu u Beogradu o problemima proizvođača-kupaca električne energije.

Osnovna primjedba kupaca – proizvođača (prosumera) električne energije je sporost procedure pa je tako za dobijanje svih potrebnih dozvola za ugradnju solarnih panela na krovovima njihovih domova u prosjeku potrebno čak četiri mjeseca te je taj proces nužno ubrzati, jedan je od zaključaka skupa “Kakva je budućnost prosumera u Srbiji” u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održane u Beogradu.

Navodeći i ostale ključne primjedbe proizvođača šefica za jedinice za imovinu i investicije NALED-a Jasmina Radovanović istaknula je, prenosi Danas, da izvođači radova nisu dovoljno upućeni u procedure pred Elektrodistribucijom Srbije, odnosno da nisu dobili dovoljnu podršku od nadležnih u tom poduzeću vezano za njihov dio posla na ugradnji opreme.

Faza obrade

Usto, nedostupne su i povratne informacije o fazi obrade zahtjeva za postavljanje energetskih objekata koji su prosumerima potrebni za proizvodnju struje.

“S druge strane, suradnja lokalnih samouprava s Elektrodistribucijom Srbije je dobra, energetski objekti se u roku i učinkovito priključuju na distributivnu mrežu”, istakla je Jasmina Radovanović.

Savjetnik ministrice rudarstva i energetike Srbije Rade Mrdak naglasio je da će izmjene Zakona o obnovljivim izvorima unaprijediti pozicije prosumera i pomoći u kreiranju stabilnih financijskih uvjeta koji će motivirati proizvodnju zelene energije za vlastite potrebe iz solarnih panela. On je istaknuo da je glavni razlog za izmjene namjera da se održi ravnoteža između dva važna interesa, što više novih izvora energije, a s druge strane da se ne ugrozi sigurnost rada sustava i opskrbe strujom.

Mrdak je objasnio da kupac-proizvođač proizvodi struju za vlastitu upotrebu, a da je za njegov status karakteristično da viškove koje ostvari ne prodaje Elekroprivredi Srbije već joj ih ustupa i račun za struju mu je umanjen u iznosu vrijednosti viška električne energije koju je proizveo iz svojih solarnih panela.

Izmjene sustava

Iznoseći preporuke za unapređenje položaja prosumera, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Radulović istaknuo je sticanje statusa kupca-proizvođača stambenih zajednica koje nisu vlasnici objekta za proizvodnju struje, to jest elektrane.

900 kupaca-proizvođača

bilo je u veljači u Srbiji, od toga su 700 činila domaćinstva

Druga preporuka je da stambene zajednice otplaćuju investicije u energetske objekte preko sustava objedinjenje naplate. Ta izmjena omogućila bi stambenim zajednicama da se obaveze po ugovoru o instaliranju solarnih panela na zajedničkom krovu otplaćuju kroz sustav objedinjene naplate komunalnih i ostalih troškova održavanja stambene jedinice.

Ostale preporuke tiču se uspostavljanja pravnih okvira koji će kupcima-proizvođačima koji su pravna lica ili poduzetnici jamčiti minimalnu cijenu za isporučenu električnu energiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close