Prevent izgubio na američkom sudu, nastavlja borbu protiv Volkswagena

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2021. u 15:43
Volkswagen je otkazao Preventu ugovore o kupovini autodijelova /SHUTTERSTOCK

Volkswagen i Prevent u sporu su oko cijena autodijelova u Njemačkoj i Nizozemskoj, a BiH kompanija pokrenula je i dvije tužbe u SAD-u.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođač automobila, njemački Volkswagen (VW), neće se morati suočiti s američkom tužbom vrijednom 750 milijuna dolara koju je podnio dobavljač dijelova Prevent grupa iz BiH, koji tvrdi da je VW želio ugušiti njegovo poslovanje zbog spora oko cijena, piše Indikator.ba.

Američki okružni sudac Bernard Friedman krajem ožujka je razmotrio antimonopolsku tužbu koju je podnio Prevent USA Corp. optužujući VW da je pokrenuo korporativnu kampanju s prljavim trikovima da bi se umiješao u Preventove akvizicije te ga uklonio kao dobavljača.

Slučaj je samo jedan između više tužbi koje su dvije kompanije pokrenule jedna protiv druge u tri zemlje zbog svađe oko cijena 2016. i nakon odluke Preventa da prekine isporuku dijelova za Volkswagen.

Friedman je rekao da je Preventova tužba “nastavak tekućeg spora” koji se trenutačno vodi pred njemačkim sudovima zbog navoda Preventa da ga VW pokušava izbaciti iz poslovanja. Sudac je tužbu odbacio iz proceduralnih razloga, sa zaključkom da bi slučaj trebao biti vođen u Njemačkoj.

VW morao zatvoriti pogone

“Zadovoljni smo što je sud prepoznao ovaj slučaj kakav je bio: ovo je spor bez ikakve veze sa Sjedinjenim Američkim Državama i nikada nije pripadao američkim sudovima”, rekao je Christopher Hauss, glasnogovornik Volkswagena. Predstavnici Preventa najavili su da će nastaviti borbu.

“Iako smo razočarani presudom, obustava postupka na temelju nadležnosti jednostavno odgađa neizbježno. Na kraju, na nekom sudu, Volkswagen će morati odgovarati za svoje nedolično ponašanje”, rekao je Duane Loft, američki odvjetnik Preventa.

Prevent tvrdi u tužbi da se VW na njih nasrnuo nakon spora 2016. godine, vezanog uz otkazane narudžbe presvlaka za sjedišta i mjenjača zbog kojih je njemački proizvođač morao privremeno zatvoriti pogone koji proizvode automobile Golf i Passat i otpustiti radnike.

Prevent u sudskim spisima tvrdi da su menadžeri VW-a osnovali internu grupu kako bi pronašli načine da pritisnu BiH kompaniju kao dobavljača i potpuno ga isključe iz poslovanja s autodijelovima. Radna grupa nastojala se umiješati u akvizicije i angažirala je privatne istražitelje kako bi pratila čelnike BiH kompanije i kako bi proizvela negativnu percepciju o dobavljaču, navodi Prevent.

750

milijuna dolara odštete tražio je Prevent od VW-a u Americi

Menadžer VW-a dodijeljen radnoj grupi tajno je snimao neke od sjednica, a te trake su kasnije procurile u njemačke medije.

Menadžer, koji je internom istragom otkriven kao krtica i suspendiran je, kasnije je pronađen mrtav u svom zapaljenom automobilu, pokazuju sudski spisi. Njemačke vlasti još uvijek istražuju njegovu smrt.

VW i Prevent u sporu su oko cijena i navoda radne grupe u Njemačkoj i Nizozemskoj. Prevent je zbog spora pokrenuo dvije tužbe u SAD-u.

“Njemačka je dostupan i adekvatan forum za parnicu u trenutačnom sporu. Odluka BiH kompanije da traži pravno sredstvo na njemačkim sudovima snažan je dokaz da tužitelji sami prepoznaju Njemačku kao dostupan i adekvatan forum za rješenje takvih sporova” rekao je sudac Friedman.

Prevent nije imao više sreće na sudu niti prije tri godine. Tada je Okružni sud u Dortmundu odbio zabranu prestanka suradnje u sporu između VW-a i njegovog dobavljača TWB-a koji pripada Prevent grupi.

Nadmetanje za prevlast

Naime, njemačkom automobilskom divu prestao je ugovor s kompanijom TWB, koja to nije htjela prihvatiti. Njemački mediji su ocijenili da iza pravnih prepucavanja leži borba za prevlast u automobilskoj industriji, koja traje nekoliko godina.

Druga bitka vodi se oko proizvođača autodijelova Neue Halberg Gussa (NHG), koji također pripada Preventu.

VW je otkazao Preventu ugovore o kupovini autodijelova koji su trebali trajati dugi niz godina, nakon čega je NHG značajno povećao cijene za svoje dijelove.

U sporu između dvije kompanije koji traje od 2016. godine, Prevent grupa je stavila njemačkog automobilskog diva pred novo iskušenje povećanjem cijena za 1000%.

Naime, ubrzo nakon što je Prevent preuzeo Neue Halberg Guss, ta tvrtka je svojim kupcima dostavila nove cijene: umjesto 90 milijuna eura koliko je ranije dogovoreno, NHG je tražio 900 milijuna eura za ugovor o opskrbi autodijelovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close