Prepolovljeni prihodi tekstilne industrije u Republici Srpskoj

Autor: Poslovni.hr , 05. kolovoz 2020. u 21:59

Nikakvu pomoć za travanj još nismo dobili, a gubici su oko 50 posto”, rekao je Stojić.

Epidemija koronavirusa prepolovila je prihode u tekstilnoj industriji u Republici Srpskoj jer je dobar dio proljetne kolekcije ostao u skladištima, zbog čega tekstilci smanjuju proizvodnju odjevnih predmete za jesen.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, rekao je za Glas Srpske da kolekcija za proljeće nije niti stigla u prodaju jer su već u ožujku maloprodajni objekti u RS zatvoreni zbog epidemije. “Kada su trgovine počele raditi, za proljetnu kolekciju bilo je već kasno. Uslijedila su velika sniženja, a mnogi su robu prodavali i po diskontnim cijenama”, rekao je Račić, dodajući da će gubici u sektoru tekstila, kože i obuće sigurno biti i veći.

Bosiljka Dejanović, vlasnica tvrtke Sana Linea iz Kostajnice, kaže da su zbog korone smanjili obujam proljetne kolekcije za oko 30 posto. Sana Linea je započela proizvodnju ženske konfekcije za jesen, ali su obujam proizvodnje smanjili za oko 20 posto.

“Najamnine za prodajne objekte su velike i moramo raditi da bi mogli opstati, ali radimo manje nego prethodnih godina. Polugodišnji rezultat je negativan i nadam se samo da ćemo na kraju godine imati barem pozitivnu nulu”, objasnila je Dejanović. Jednaku sudbinu dijeli i tvrtka Carmen Line iz Laktaša, koja će, kako kaže vlasnik i direktor Zorislav Stojić, biti prisiljena smanjiti broj zaposlenih ako se stanje uskoro ne popravi. “Tekstilna industrija je niskoakumulativna grana gospodarstva opterećena velikim brojem radnika, u kojoj su plaće skromne, a kada se dogodi nešto poput ove epidemije, to je katastrofa.

Nikakvu pomoć za travanj još nismo dobili, a gubici su oko 50 posto”, rekao je Stojić. Njegova tvrtka ima već pripremljenu kolekciju za jesen-zimu, ali prodaja ostaje neizvjesna.

Komentirajte prvi

New Report

Close