Potvrđen prvi slučaj ‘krakena’ u susjednoj državi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2023. u 13:51
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Europske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije podvarijantom omikrona su Velika Britanija, Danska, Francuska, Austrija, Njemačka, Italija, Španjolska, Švedska, Island, Belgija, Češka, Portugal.

Crnogorski Institut za javno zdravlje priopćio je u četvrtak da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj infekcije podsojem omikrona BA.2 koji je medijski poznat kao “kraken”.

Kako navode, Crna Gora se tako pridružila listi država kod kojih je registrirana mutacija visoko zaraznog soja.

“Europske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije podvarijantom omikrona su Velika Britanija, Danska, Francuska, Austrija, Njemačka, Italija, Španjolska, Švedska, Island, Belgija, Češka, Portugal”, navode crnogorski epidemiolozi.

Oni su u priopćenju podsjetili da je nova podvarijanta omikrona nastala kombinacijom druge dvije podvarijante ovog soja te da je  prvi put je registrira u lipnju u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje trenutno dominantno cirkulira.

Upozorili su i da se evolucija koronavirusa nastavila u smjeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose te su pozvali stanovništvo da se cijepi jer, kako tvrde, uredno cijepljeni imaju lakšu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close